Uragan Grace se približava Majanskoj rivijeri

Tropska oluja Grejs (Grace) dostiže snagu uragana kategorije 1 i približava se Majanskoj rivijeri.

Datum / Date: 19.08.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Accuweather

Uragan Grejs je upravo stigao do obale poluostrva Jukatan u Meksiku. Trenutno je iza dva sata noću, a prema prognozi dolazak centra ciklona do obale se očekuje između 2 i 4 ujutro, 19. avgusta, što je između 9 i 11 časova po našem vremenu.

Tačno na putanji tropskog ciklona nalazi se najpoznatija meksička turistička regija – Majanska rivijera, u kojoj se u ovom trenutku nalaze i dve grupe srpskih turista.

Prema centru za praćenje uragana, centar ciklona će proći između turističkih gradova Plaja del Karmen (Playa del Carmen) i Tulum, gde je u toku crvena uzbuna.

Sve plaže u ovoj regiji, od Kankuna do Tuluma kao i na susednim ostrvima Isla Muheres (Isla Mujeres) i Kozumel (Isla Cozumel) su od juče zatvorene za kupače i imaju crvene zastavice. Guverner savezne države Kintana Ro je saopštio da neće doći do obustave avio-saobraćaja, ali da će kruzeri iz predostrožnosti promeniti svoje putanje kako bi izbegli uragan.

Javnosti je obaveštena da je na snazi crveni alarm i da su skloništa spremna, a lokalni mediji objavljuju i da je sve spremno za evakuaciju ako bude potrebno. Prodavnice štite izloge.

„Sinoć smo obavešteni da ne izlazimo napolje. Ulice su prazne i svi smo u zatvorenom i na sigurnom“, kaže Ivana Dukčević, putopisac i autor sajta Umetnost putovanja, koja se trenutno nalazi u Plaji del Karmen.

„Situacija je veoma neprijatna, ali nam je rečeno u hotelu da se ne brinemo, jer je ovo uragan kategorije 1. Ipak, mene je vetar probudio u pola noći. Rečeno nam je da je moguće da ćemo ostati bez struje“, rekla je Ivana u za Aviaticu.

 

🌀🌀🌀U mestu Playa del Carmen, na Jukatanu, u Meksiku, gde sam, upravo počinje uragan (Hurrican Grace). Duva olujni vetar, povremeno nestaje struja. Hvala Dragan Nikolic na ovom linku: https://www.riviera-maya-news.com/evacuations-begin-alerts-increased-as-hurricane-grace-closes-in-on-riviera-maya/2021.html Izgleda da nekako uvek znam gde da budem 😳 kao za vreme zemljotresa u Turskoj prošle godine Vera Nikolić ! Sinoć nam je preporučeno da od 20 h ne izlazimo iz hotela (-7 h u odnosu na Srbijiu – sada je 02 h). Najavili su da će uragan biti jačine 1 (najslabiji na skali od 1 do 5), ali sa olujnim udarima nekad uopšte ne izgleda tako!

Posted by Ivana Dukcevic on Thursday, August 19, 2021

 

U celoj regiji su zatvoreni arheološki lokaliteti iz predostrožnosti. Iako se uragan smatra slabim, rizik uvek postoji. Naši turisti, njih oko 30-tak, u dve grupe su na sigurnom u svojim hotelima i prate uputstva kako bi se zaštitili.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije