Vinci preuzima i aerodrom Gatwick

Početna|VESTI|Evropa / Mediteran|Vinci preuzima i aerodrom Gatwick

Vinci preuzima i aerodrom Gatwick

Posle beogradskog aerodroma, francuski Vinci Airports preuzima i London-Gatwick, drugi najveći engleski aerodrom.

Objavljeno:28. 12. 2018.|09:43Autor: Tagovi:, |

Francuska kompanija Vinci Airports, koja se bavi upravljanjem aerodromima širom sveta, kupila je 50,01 posto akcija drugog najvećeg britanskog aerodroma London – Gatwick za 3,2 milijarde evra.

Vinci je nedavno preuzeo upravljanje beogradskim aerodromom Nikola Tesla, a Gatwick će biti najveći aerodrom u njihovom portfoliju i ujedno aerodrom u kome imaju najveći vlasnički udeo. Ovom transakcijom broj aerodroma kojima upravlja Vinci porastao je na 46 u 12 zemalja. Ostatak akcija ostaje u vlasništvu GIP konzorcijuma koji ga poseduje od 2009. Godišnje preko aerodroma Gatwick otputuje više od 45 miliona putnika. Aerodrom je povezan sa 230 destinacija u 70 zemalja.

Nisu poznati planovi Vincija u vezi sa aerodromom Gatwick. Lokalni analitičari smatraju da ovde nema mesta za bilo kakvu ekspanziju s obzirom da su vlasti odbacile plan izgradnje druge piste. Gatwick je sa tako velikim prometom i brojem operacija i sa samo jednom pistom na ivici izdržljivosti u svakom smislu. Ono što nije sporno je da je aerodrom ima kapacitet za ostvarenje visokih profita s obzirom na promet koji ostvaruje i na impresivan broj putnika.