XL Airways najnovija aviokompanija u nizu koja se gasi?

Da li će još jedna aviokompanija otići u istoriju? Francuski XL Airways privremeno obustavio saobraćaj.

Datum / Date: 01.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Tomás Del Coro / Flickr

Istog dana kada je slovenačka Adria Airways objavila bankrot, još jedna aviokompanija je prekinula sa operacijama.

Francuski, XL Airways je zvanično, 30. septembra u 15 časova objavio da prekida sve letove. U saopštenju kompanije se navodi da se radi o privremenoj obustavi saobraćaja koja bi trebalo da traje do 3. oktobra.

Prethodno je, 19. septembra iz ove kompanije stigla vest da prestaju sa prodajom aviokarata kao i da će obustaviti jedan broj letova. Mnogi mediji su već tada preneli informaciju da je došlo do kompletne obustave saobraćaja, kao i da se kompanija obratila sudu sa zahtevom za pokretanje stečajnog postupka. U današnjem saopštenju se navodi da je odluka o privremenoj obustavi saobraćaja doneta u dogovoru sa nadležnim privrednim sudom.

Mnogo je nepoznanica o najnovijim dešavanjima sa francuskim avioprevoznikom, ali je sigurno da već dve nedelje traju ozbiljni problemi koji prete da ugase kompaniju. Prema nepotvrđenim navodima kompanija se obratila Air France-u za pomoć. Potrebno joj je oko 38 miliona evra da bi mogli da nastave sa radom.

Kompanija ima neobičan koncept poslovanja, koji će je izgleda skupo koštati. Sa četiri širokotrupna aviona obavlja redovan dugolinijski (interkontinentalni) saobraćaj ka Africi, Bliskom istoku, SAD i Karibima, kao i srednjelinijski čarter saobraćaj ka turističkim destinacijama na Istočnom Mediteranu. Kompanija je već jednom uspela da preživi bankrot svoje matične kompanije XL Leisure koja je 2015. prestala da postoji. Francuski avioprevoznik se tada osamostalio i sačuvao biznis, koji izgleda neće još dugo trajati.

Ukoliko se ova privremena obustava letova završi proglašenjem bankrota, što je gotovo izvesno, biće to druga francuska aviokompanija koja prestaje da postoji ovog septembra. Ranije je i Aigle Azur proglasio bankrot i ugasio kompaniju. Septembar 2019. ostaće crnim slovima urezan u istoriju avio saobraćaja kao mesec sa najviše aviokompanija koje su ugašene. Osim pomenutog Aigle Azur-a ugašeni su i Thomas Cook u Velikoj Britaniji i Adria Airways u Sloveniji. U ovoj godini prestali su da postoje i WOW Air, Primera Air i Jet Airways.

Naslovna fotografija: Tomás Del Coro / Flickr

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije