Zabrana avio-saobraćaja u Srbiji ipak produžena sve do kraja maja

Uprkos najavi kriznog štaba da se letovi vraćaju od 18. maja, izdat NOTAM u kome je zabrana produžena sve do kraja meseca.

Datum / Date: 29.04.2020.

Autor / Author: Aviatica

Avio-saobraćaj neće biti nastavljen od 18. maja kako je to na jučerašnjoj konferenciji za medije najavljeno zajedno sa informacijama o ublažavanju ostalih mera.

Juče su Novosti objavile da imaju informaciju da će između ostalih mera biti ukinuta i zabrana letova i to od 18. maja. Malo kasnije je Blic objavio da će se „prema procenama avio-saobraćaj postepeno organizovati i da bi trebalo da u punijem kapacitetu funkcioniše od 18. maja“, što znači da će početi i pre tog datuma.

Na redovnoj konferenciji za medije koju organizuje Krizni štab za borbu protiv Kovida-19, doktor Tiodorović je potvrdio da će kao poslednja mera koja će biti popuštena u ovom ciklusu biti otvaranje avio-saobraćaja i to od 18. maja (precizno).


Vlada Srbije: Avio-prevoz će se obnoviti od 18. maja


Preuranjene najave letova

Zabunu u javnosti ovih dana unose najava uspostavljanja letova Wizz Air-a i Air Serbije.

Mađarska low-cost avio-kompanija Wizz Air planira da već od 1. maja krene sa letovima između Londona (Luton) i Beograda, a karte za te letove su mogle da se kupe sve do danas popodne.

U isto vreme je i Air Serbia prodavala svoje letove prema brojnim destinacijama takođe od 1. maja iako je poznato da je avio-saobraćaj zabranjen u Crnoj Gori najmanje do 8. maja, kao i da stranci ne mogu da uđu niti u ovu zemlju niti u zemlje Šengenske zone.

Pre nekoliko dana su političari najavljivali postepeno otvaranje avio-saobraćaja od početka maja i navodili su 4. i 11. maj kao moguće datume za taj početak.

Krizni štab: Letovi od 18. maja

Današnju informaciju Kriznog štaba da će saobraćaj biti obnovljen od 18. maja preneli su svi domaći mediji, ali je ostalo nejasno šta će biti sa zabranom ulaska u zemlju strancima i nerezidentima kao i sa zabranom ulaska naših državljana u mnoge države. Od ovoga zavisi i mogućnost da avio-kompanije uopšte prime na svoje letove putnike, jer niko ko nema pravo ulaska u zemlju odredišta ne može biti primljen na let.

NOTAM: Letovi od 31. maja

Saopšten datum ponovnog uspostavljanja avio-saobraćaja iz Srbije došao je samo sat vremena nakon što je u Srbiji izdat NOTAM, specijalno i hitno saopštenje u međunarodnom avio-saobraćaju, a u kome se kaže da se zabrana obavljanja komercijalnog avio-saobraćaja, produžava sve do 30. maja u 23.59.

Foto: NOTAM objavljen na sajtu SMATSA

Prema ovoj zvaničnoj informaciji, koju je naš sajt dobio od više avio-kompanija koje koriste beogradski aerodrom, zabranjuje se sletanje na aerodrome i poletanje sa aerodroma u Republici Srbiji svim vazduhoplovima koji vrše prevoz putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti.

Zabrana se ne primenjuje na letove za prevoz robe i pošte, avione za traganje i spasavanje, humanitarne  i hitne medicinske letove, tehničko sletanje i pozicioniranje aviona upisanih u registar Republike Srbije, sletanje vazduhoplova u slučaju nužde, letove državnih vazduhoplova i za letove posebne namene.

NOTAM, kao zvanično međunarodno sredstvo komunikacije u vazdušnom saobraćaju dobijaju sve avio-kompanije, regionalne kontrole letenja i Eurocontrol i aerodromi, jer su takva obaveštenja bitna za planiranje svakog leta. Tako su nakon dobijanja danas izdatog NOTAM-a avio-kompanije koje su planirale letove  ipak otkazale neke od svojih polazaka.

Wizz Air je automatski pomerio početak letova ka Beogradu sa ranije najavljenog (i prodavanog) 1. maja na 13. maj, dok je Air Serbia otkazala sve letove do 9. maja. Ostaje nejasno zašto avio-kompanije nisu otkazale sve letove u maju, što bi bilo u skladu sa NOTAM-om, ali postoji mogućnost da su u kontaktu sa našim vazduhoplovnim vlastima dobile informaciju da će se ove mere dodatno popuštati narednih dana.

Za sada je jedina zvanična informacija da letova nema i neće biti sve do 31. maja.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije