Adria Airways ostala bez operativne dozvole

Slovenačka agencija za civilno vazduhoplovstvo ukinula operativnu dozvolu bankrotiranoj aviokompaniji Adria Airways.

Datum / Date: 04.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Republike Slovenije (CAA) je poništila operativnu dozvolu aviokompaniji Adria Airways.

Dozvola (AOC) za Adriju je poništena 30. septembra u 16 časova, u trenutku kada se Adria obratila sudu sa zahtevom za pokretanje stečaja.

Odluka o poništenju operativne dozvole objavljena je odmah nakon isteka roka koji je ova agencija dala kompaniji da obezbedi finansije za nastavak poslovanja.

Rok je bio do 2. oktobra u ponoć, ali je Adria u međuvremenu proglasila bankrot i obratila se sudu sa zahtevom za pokretanje stečajnog postupka što je samo ubrzalo odluku o poništenju dozvole.

Kompanija je prestala da leti krajem septembra zbog nedostatka novca za obavljanje letova. Aerodrom u Ljubljani, kojim upravlja Fraport, počeo je da pregovara sa drugim avio prevoznicima koji bi mogli da preuzmu linije Adrije Airways.

Prvo je Brussels Airlines uveo letove do Brisela, potom je Lufthansa najavila letove od Ljubljane do Frankfurta i Minhena, a SWISS do Ciriha. Air Serbia je reagovala među prvima i pojačala svoju liniju od Ljubljane do Beograda, a sada je najavila i povećanje broja letova ka Tirani i Skoplju, destinacijama koje je takođe pokrivala Adria.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije