Aerodrom Franjo Tuđman u Zagrebu zvanično otvoren

Početna|VESTI|Srbija i region|Aerodrom Franjo Tuđman u Zagrebu zvanično otvoren

Aerodrom Franjo Tuđman u Zagrebu zvanično otvoren

U utorak, 28. marta, ujutro primljeni prvi putnici i avioni na novi terminal zagrebačkog aerodroma Franjo Tuđman.

Objavljeno:28. 3. 2017.|12:56Autor: Tagovi:, , , |

Novi putnički terminal Zračne luke „Franjo Tuđman“ u Zagrebu zvanično je jutros otvoren za saobraćaj, prebacivanjem svih avio-operacija sa starog terminala.

Rano jutros, u 5.50 je sa novog terminala poleteo prvi avion u redovnom saobraćaju. Bio je to avion hrvatskog nacionalnog avio-prevoznika Croatia Airlines, na redovnoj liniji između Zagreba i Dubrovnika.

Prvi putnici u dolasku na novi zagrebački aerodrom su bili sa leta Qatar Airways-a iz Dohe. Hrvatski mediji pišu i da je jutros, oko 8.30, na „Tuđmana“ sleteo i avion srpske aviokompanije Air Serbia na liniji iz Beograda, koja je tom prilikom za Zagreb pooslala svoj najveći avion Airbus A330-200 nazvan po Nikoli Tesli.

Novi terminal ima površinu od 65000 kvadratnih metara. U njemu je smešteno 30 šaltera za čekiranje putnika, devet prolaza za kontrolu putnika, osam aviomostova i tri stajanke za mane avione. Kapacitet novog terminala je pet miliona putnika u prvoj fazi, ali se on može povećati do osam miliona.

Izgradnja novog terminala trajala je tri godine, a koštala je 300 miliona evra. Investitor je konzorcijum MZLZ (Međunarodna zračna luka Zagreb), koji čine Aeroports de Paris, Bouygues Batiment International, Fond Marguerite, IFC, TAV Airports i Viadukt. Ovaj konzoricijum je 2013. pobedio na nadmetanju za 30-godišnju koncesiju zagrebačkog aerodroma.