Aerodrom u Dohi obara sve rekorde

Iako je otvoren tek pre dve i po godine katarski aerodrom u Dohi već drugu godinu za redom premašuje projektovani kapacitet.

Datum / Date: 20.09.2016.

Autor / Author: Aviatica

Kako su zalivski mediji javili ovaj je aerodrom oborio rekord i za prvih šest meseci ove godine ugostio 17,6 miliona putnika što je za 20 posto više nego prošle godine. Aerodrom Hamad International je tako na dobrom putu da i drugu godinu uzastopno premaši svoj originalni kapacitet od 30 miliona putnika godišnje.

„Zbog toga smo posvećeni daljem investiranju u razvoj aerodroma, povećavajući njegov kapacitet, uz poboljšanja veza između letova i pružanje najboljih usluga njegovim putnicima“, rekao je Badr Al-Mer, generalni direktor aerodroma Hamad International.

On nije zalazio u detalje ali je generalni direktor domaće avio-kompanije Qatar Airways otkrio da je prva faza ekspanzije aerodroma već u toku i da se očekuje da će biti gotova do kraja godine. Akbar Al Baker, je govoreći za medije prošlog meseca izjavio da je plan da se kapacitet aerodroma u Dohi udvostruči na 60 miliona i to najkasnije do 2021. godine. On je naglasio da se Qatar Airways rapidno razvija i širi i da je samo u prvoj polovini ove godine otvoreno osam novih linija, što je i bio značajan pokretač rasta na celom aerodromu.

Ono što je specifičnost ovog aerodroma je da čak 70 posto putnika čine oni koji su u tranzitu, tj. oni koji ne napuštaju aerodromski terminal. Domaćini žele ovo da promene i saopštili su da se radi na liberalizaciji viznog režima što bi trebalo da omogući transfernim putnicima lakši stop-over u Dohi. Za početak se očekuje da će biti uvedene „vize na dolasku“ za državljane Indije, Rusije i Kine.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije