Aeromexico zatražio zaštitu od bankrota

Meksička avio-kompanija Aeromexico zatražila je sudsku zaštitu od poverilaca pred američkim sudom kako bi se sprečio bankrot kompanije.

Datum / Date: 01.07.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Luis García / Wikimedia

Aeromexico, nacionalna i najveća avio-kompanija u Meksiku je zatražila sudsku zaštitu od poverilaca pred američkim sudom.

U saopštenju koje je objavljeno 30. juna, Aeromexico je potvrdio da je zatražena sudska zaštita kako bi kompanija mogla da nastavi sa poslovanjem i primenom niza finansijskih mera za oporavak od posledica krize izazvane pandemijom koronavirusa Covid-19.

„Avio saobraćaj se suočava sa neviđenim izazovima usled značajnog pada tražnje za putovanjima“, izjavio je Andres Koneza (Andres Conesa), generalni direktor Aeromexica. On je potvrdio da ćže kompanija biti posvećena primenama svih neophodnih mera kako bi obezbedila sigurnu budućnost i nastavak poslovanja.

„Primena Poglavlja 11 treba da sačuva i ojača finansije kompanije i omogući likvidnost neophodnu za redovno poslovanje kao i da stvori osnovu za održivo poslovanje u ovom nesigurnom poslovnom okruženju“, navodi se u saopštenju.

Letovi Aeromexica će biti nastavljeni kao i do sada, prema redovnom redu letenja, a sve izdate karte i rezervacije važe i dalje.

Aeromexico je počeo sa obnovom letova koji su prekinuti usled pandemije, a tokom jula će biti dupliran broj letova u domaćem saobraćaju dok će u međunaronom saobraćaju broj letova biti učetvorostručen.

Aeromexico je treća velika latinoamerička avio-kompanija koja je zbog pandemije koronavirusa Covid-19 proglasila zaštitu od bankrota. Pre nje su to uradile najstarija operativna avio-kompanija na svetu, kolumbijska Avianca, kao i čileansko-brazilska avio-kompanija LATAM, obe sa velikim brojem zavisnih kompanija u gotovo svim zemljama Latinske Amerike.

Aeromexico (AM) je avio-kompanija osnovana 1934. godine. U njoj je zaposleno skoro 17.000 radnika. Poseduje flotu od oko 70 aviona i leti do 90-tak destinacija u Meksiku, Severnoj, Centralnoj i Južnoj Americi kao i Evropi. Članica je Sky Team alijanse.

___________________
Foto: Luis García / Wikimedia
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije