Air France i KLM uslovljeni restriktivnim merama kako bi dobile pomoć države

Vlade Francuske i Holandije uslovljavaju finansijsku pomoć svojim nacionalnim avio-kompanijama Air France i KLM.

Datum / Date: 02.05.2020.

Autor / Author: Aviatica

Francuska Vlada je odobrila pozajmicu i finansijsku pomoć nacionalnoj avio-kompaniji Air France (AF) u iznosu od sedam milijardi evra kako bi ova kompanija premostila krizu izazvanu pandemijom koronavirusa Covid-19.

Međutim, predstavnici vlasti su istakli da ova pomoć nije bezuslovna i da se od avio-kompanije Air France očekuje da preduzme niz mera, a neke od njih su veoma oštre.

Air France će morati da ukine veliki broj linija u domaćem saobraćaju, da značajno smanji emisiju štetnih gasova i usvoji novi plan koji će voditi ka održivom poslovanju.

Očekivanja su da će ukidanjem brojnih linija u domaćem saobraćaju biti smanjena emisija štetnih gasova u regionu Pariza za 50 odsto do 2030. Vlasti smatraju da je bespotrebno obavljati letove između gradova u domaćem saobraćaju koji traju sat ili sat i po kada postoji alternativa putovanja jeftinijim vozovima koji pri tom ne zagađaju životnu sredinu.

Air France je u vlasništvu kompanije Air France KLM koja osim francuskog nacionalnog avio-prevoznika poseduje i holandskog – KLM. Vlada Holandije je svom prevozniku takođe odobrila finansijku pomoć ali ona još uvek nije precizirana i mogla bi da iznosi između dve i četiri milijarde evra. KLM je takođe uslovljen da u periodu korišćenje odobrene pomoći ne može da isplaćuje dividende i bonuse menadžmentu, ali se od ove kompanije takođe traži i da poštuje najnovije ekološke standarde i prakse, da smanji emisiju štetnih gasova i to tako što će ukinuti izvestan broj kratkih letova.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije