Air France-KLM Grupa lider održivog poslovanja u avio industriji

Prema redovnom godišnjem Dow Jones indeksu održivog (ekološkog) poslovanja, grupa Air France-KLM zauzima prvo mesto na svetu.

Datum / Date: 18.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: KLM

Avio-grupa Air France-KLM već dugi niz godina radi na unapređenju održivog (ekološkog) poslovanja i kao cilj postavlja održivu budućnost u avio-industriji. Naporan rad na održivosti rezultirao je priznanjem za aviokompaniju sa najvišim indeksom održivog razvoja prema kompaniji Dow Jones, koja se bavi istraživanjem tržišta.

O Dow Jones indeksu održivog razvoja

Dow Jones indeks održivog razvoja dobija se na osnovu temeljnih ekonomskih, društvenih i ekoloških analiza više od 3500 međunarodnih grupacija. U procenu ulaze brojni kriterijumi, poput korporativnog upravljanja, odnosa sa potrošačima, ekoloških politika, uslova rada i društvenih inicijativa.

Već petnaest godina zaredom grupa Air France-KLM se nalazi među vodećim kompanijama prema Dow Jones-ovom svetskom indeksu održivog razvoja, ali je ove godine napravila iskorak i zauzela prvo mesto na svetu kada je avio industrija u pitanju.

Neke od akcija koje su grupi donele ovo prestižno priznanje su: pošumljavanje 312 hektara zemlje u Panami prema KLM-ovom programu CO2ZERO, zatim KLM-ova nabavka Boing 787-10 Dreamliner-a, aviona koji proizvodi manje buke i ima manju emisiju ugljen-dioksida, korišećnje biogoriva, ali i Air France-ova sadnja preko 85000 stabala i odluka da do kraja 2019. godine sa svojih letova izbaciti 1300 tona plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu i zameni ih održivim alternativama.

Sveukupno, grupa Air France-KLM je smanjila emisiju ugljen-dioksida za preko 20% u odnosu na 2011. godinu, a od marta 2020. KLM čak ukida jedan od dnevnih letova iz Brisela za Amsterdam i to ne iz ekonomski razloga, već kako bi naveo ljude da više koriste železnicu.

„Danas je Dow Jones nagradio naš vredan rad i konkretne akcije koje smo preuzeli prethodnih godina svi mi u Air France-u, KLM-u, Transaviji, prepoznavši grupu Air France-KLM kao lidera u održivom poslovanju“, rekao je Bendžamin Smit, generalni direktor Air France-KLM i dodao: „Svi mi u Air France-KLM grupi shvatamo društvenu i ekonomsku odgovornost veoma ozbiljlno i neumorno tragamo za novim načinima kako bismo popravili odnos prema okolini svih učesnika industriji – od zaposlenih do putnika.“

Foto: © Capital Photos (for KLM)

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije