Air France-KLM kupuje 20 posto akcija Virgin Atlantic-a

Kompanija Air France-KLM će kupiti 20 posto akcija Virgin Atlantic-a od Virgin Grupe i učvrstiće transatlantsko partnerstvo.

Datum / Date: 28.05.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Virgin Atlantic

Transatlantsko partnerstvo između kompanija Air France-KLM, Delta Air Lines i Virgin Atlantic biće dodatno učvršćeno i prošireno nakon sporazuma koje su tri kompanije nedavno potpisale.

Prema novom sporazumu partnerstvo će biti ostvareno kao i do sada kroz joint venture model uz dodatak specijalnog upravnog tela koje će upravljati zajedničkim operacijama i uslovima poslovanja.

Ujedno će aviokompanija Air France-KLM otkupiti 20 posto akcija aviokompanije Virgin Atlantic od Virgin Grupe za 220 miliona funti. Virgin Group će nakon ove transakcije ostati vlasnik 20 posto kompanije uz pravo upravljanja, dok će pored uz Air France-KLM vlasnik biti  Delta Air Lines i to sa većinskim udelom od 49%.

Sporazum podleže odobrenju nadležnih vazduhoplovnih regulatornih tela i stupiće na snagu nakon njegovog dobijanja.

Prema sporazumu tri kompanije će raditi na jačanju partnerstva na letovima između Evrope i SAD sa željom da ono postane glavni izbor brojnih putnika koji lete na ovoj relaciji. Parterski trio ponudiće tržištu najraznovrsniju mrežu linija uz povoljan red letenja, konkurentne cene i reciprocitetne povlastice za članove frequent flyer programa sve trI kompanije.

Putnici će moći da zarađuju i troše nagradne milje na letovima svih kompanija, a ujedno će imati i mogućnost da maksimalno iskoriste prednosti jedinstvene mreže linija i da koriste glavna čvorišta ovih kompanija za bilo koje putovanje između Evrope i Severne Amerike.

Čvorišni aerodromi će poboljšati organizaciju i uskladiti procedure, tako da se putnicima omogući što jednostavniji i udobniji prelaz sa leta na let. Bez obzira kojom kompanijom lete, putnici u biznis klasi će moći da koriste rezervisane salone svih ostalih kompanija iz ovog partnerstva.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije