Aerodrom Nikola Tesla se ubrzano ulepšava

Samo nekoliko meseci pre prelaska u ruke koncesionara, na aerodromu su u toku brojni radovi na ulepšavanju aerodromskog kompleksa.

Datum / Date: 29.05.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: EPA

Brojni radovi su u toku na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. Kako se Aviatica uverila na licu mesta aerodrom i prateći sadržaji u njegovom krugu se punom parom sređuju.

Zgrada aerodromske kontrole letenja, kontrolni toranj, je nakon kraćeg sređivanja dobio novu fasadu.

Ispred službenog D prolaza uređena je baštica sa cvećem, a parterno je uređen i obližnji službeni parking ispred zgrade pošte i kargo centra. Kako nezvanično saznajemo, kompletna obnova zgrade aerodromske pošte je takođe u planu.

Visoka, zaštitna aerodromska ograda je zamenjena na jugu kompleksa, između kargo centra i „crvene zgrade“ u kojoj se sada nalaze pojedine aerodromske službe i kancelarije Air Serbije, a u toku je i sređivanje staze pored samog kolovoza koja je do sada bila neobezbeđena i zarasla u korov. Ovu stazu sve više koriste pešaci pošto povezuje veliki kompleks Jat Tehnike i administrativnih zgrada sa terminalima.

Prilazni put aerodromu sa strane auto-puta je još ranije sređen, postavljene su zaštitne ograde i žardinjere između traka, a na stubove rasvete okačene su korpe sa cvećem.

Na ulazima ispred Terminala 1 i 2 postavljene su table sa oznakama ulaza (od 1 do 5), dodate su nove žardinjere sa cvećem, klupice i kopre za otpatke i specijalne korpe za opuške u delovima koji su označeni kao pušački.

Neobeležni parking ispred restorana „Borik“ je zatvoren i zagrađen rešetkom, a prema nezvaničnim informacijama na mestu ovog poznatog restorana u planu je izgradnja aerodromskog hotela.

U press službi aerodroma nisu želeli da komentarišu ove glasine o hotelu, ali su nam dali odgovor na pitanje o radovima. Iako je naše pitanje bilo o aktuelnim radovima i sitnim ulepšavanjima, aerodrom nam je u odgovoru nabrojao sve kapitalne radove koji su obavljeni u prethodne četiri godine. Osim toga kratko nam je rečeno da se „u narednom periodu očekuje završetak radova na uređenju dela prizemlja Terminala 2, postavljanje automatskih vrata na pasoškim prolazima u odlasku, radi povećanja nivoa bezbednosti, kao i da se očekuje da budu izvedeni radovi na formiranju pešačkih trotoara u delu od Terminala do zgrade kompleksa Air Serbia“.

Sređeno je i parkiralište „preko puta Carine“, tj. preko puta zgrade kargo centra. Ovo parkiralište je pripadalo preduzeću „Aerodrom Parking“, koje je davnih dana izdvojeno iz Aerodroma Nikola Tesla Beograd, da bi zbog loše finansijske situacije ušlo u stečaj. Na ovom parkiralištu je moguće ostavljanje vozila „na dan“, a cena je nakon ponovnog preuzimanja parkinga od strane aerodroma podignuta sa 600 na 800 dinara za dan.

Preuzimanjem centralnog parkirališta (P1) i Garaže od JP Parking Servis , aerodrom je započeo i kompletnu reorganizaciju parkiranja u svom kompleksu. Sudeći prema novom cenovniku koji stupa na snagu 1. juna na aerodromu će biti sređeno i posebno parkiralište za rent-a-car vozila, a u novu organizaciju biće uključena i sva ostala parkirališta koja se nalaze u kompleksu aerodroma i koja će osim putnicima biti ponuđena na korišćenje i poslovnim partnerima i zaposlenima u preduzećima koja posluju na aerodromu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije