Air Montenegro dobio EASA sertifikat za linijsko održavanje aviona

Crnogorska aviokompanija dobila EASA sertifikat Part-145 neophodan za linijsko održavanja aviona.

Datum / Date: 04.08.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Montenegro Airlines

Nova crnogorska aviokompanija je dobila Part-145 certifikat koji joj omogućava da samostalno obavlja linijsko održavanje aviona.

Sertifikat, koji je dodelila Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, a prema standardima Evropske agencije za vazduhoplovnu sigurnost, EASA,  omogućava održavanje avionskih delova i potvrda je da kompanija ispunjava najviše standarde u oblasti održavanja aviona.

Zahvaljujući ovom sertifikatu, inženjeri i licencirani avio-mehaničari zaposleni u kompaniji Air Montenegro, mogu da održavaju avione, da rešavaju kvarove i da primenjuju program linijskog-tehničkog održavanja aviona iz svoje flote.

Air Montenegro flota raspolaže sa dva aviona Embraer E-195, od kojih je jedan u letnom stanju, dok drugi čeka na operativnu dozvolu nakon dužeg perioda u kom nije leteo. U floti se privremeno nalazi i avion Embraer E-190 iznajmljen sa posadom od nemačke aviokompanije German Airways.

„’Dobijanje part 145 predstavlja bitan korak, jer naše stručno osoblje je među najboljima na svijetu, o čemu svjedoče brojna priznanja samog proizvođača aviona – Embraer. Takođe, priznati smo od kolega inostranih kompanija koje imaju E190 ili E195 u svojim flotama. Smatramo da sa domaćom snagom možemo da pružimo najbolje i najsigurnije uslove letenja aviona naše flote. Samim tim, za pomenuti opseg održavanja aviona, nije potrebno angažovanje inostranih ili domaćih kompanija’’, izjavio je direktor održavanja vazduhoplova Air Montenegra Ivan Petrović.

U saopštenju aviokompanije ističe se da će dobijanje sertifikata Part-145 doneti povećanu pouzdanost u realizaciji saobraćaja, unapređenje plana letenja i smanjenje troškova održavanja aviona.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije