Air France – KLM grupa kupuje 50 aviona Airbus A350

Avio-grupa Air France – KLM i evropski proizvođač aviona Airbus potpisali su ugovor o kupovini ukupno 50 aviona

Datum / Date: 08.10.2023.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Foto: Air France-KLM

Avio-grupa Air France – KLM i evropski proizvođač aviona Airbus potpisali su ugovor o kupovini ukupno 50 aviona tipa Airbus A350-900 i A350-1000 uz moguću dodatnu kupovinu još 40 letelica.

Prve isporuke novih letelica se očekuju 2026. godine, a one na interkontinentalnim, odnosno dugolinijskim, letovima treba da zamene avione tipa Boeing 777-200ER, Airbus A330-200 i Airbus A330-300.

Novi, širokotrupni avioni Airbus A350 troše 25% manje goriva i proizvode 40% manje buke u odnosu na letelice starije generacije. Trup sačinjen od ojačanih, lakih materijala omogućava da se velike udaljenosti pređu sa manje goriva, a u kombinaciji sa upotrebom održivog avionskog goriva i operativnim inovacijama, nove letelice će doprineti smanjenju zagađenja ugljen-dioksidom i bukom, kao i ekonomičnijem poslovanju. Airbus A350 je najekonomičniji i najtiši avion svoje generacije.

„Danas je veoma poseban dan za KLM. Predloženom odlukom o kupovini novih aviona napravili smo veliki korak ka našoj budućnosti. Sa avionima A350 naši letovi će biti održiviji, tiši i ekonomičniji. Ovo je važna odluka, jer se čitav svet suočava sa bitnim zadatkom da smanji zagađenje i posluje održivije.  Štaviše, sa novim letelicama našim putnicima možemo ponuditi poboljšane usluge i veću udobnost na našim dugolinijskim letovima”, izjavila je Marjan Rintel, izvršna direktorka KLM-a.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije