Air Montenegro započeo komercijalni saobraćaj letom do Beograda

Avion nove crnogorske aviokompanije Air Montenegro svečano je dočekan na beogradskom aerodromu na prvom komercijalnom letu iz Podgorice.

Datum / Date: 10.06.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: D. Nikolić / Aviatica

Crnogorska aviokompanija Air Montenegro zvanično je otpočela obavljanje komercijalnog saobraćaja.

Avion Embraer 195, prvi u floti Air Montenegra, registarske oznake 4O-AOA, sleteo je oko 7.50 na beogradski aerodrom na letu MNE100 od Podgorice. Predstavnici beogradskog aerodroma i novinari su dočekali avion uz tradicionalni pozdrav vodenim topovima.

Foto: D. Nikolić / Aviatica

Na letu iz Podgorice je bila i delegacija novog crnogorskog avio prevoznika, a među njima i Predrag Todorović, izvršni direktor Air Montenegra.

Foto: D. Nikolić / Aviatica

On je zajedno sa ministrom ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore, Jakovom Milatovićem i direktorom za komercijalne poslove beogradskog aerodroma Miodragom Mirkovićem održao konferenciju za novinare.

„Velika mi je čast što smo ovdje da obilježimo početak našeg redovnog komercijalnog saobraćaja. Iako je kompanija osnovana 8. februara, uspjeli smo za tri po mjeseca da je podignemo na noge“, rekao je Todorović.

Foto: D. Nikolić / Aviatica

On je, u odgovoru na pitanje portala Aviatica, izjavio da je odlučeno da umesto da sačekaju još nekoliko meseci i da kompletiraju brend pre poletanja, odlučeno da ipak polete pre letnje sezone, a da sa brendiranjem sačekaju jesen.

Avion koji je danas doleteo u Beograd je nekada pripadao floti Montenegro Airlines-a, ali je po njenom gašenju otkupljen od lizora i sada je u vlasništvu novog prevoznika Air Montenegro. Avion je sveže ofarban u belu boju, bez ikakvih oznaka, sem registracije. Njemu će se uskoro pridružiti iznajmljeni avion od nemačke kompanije German Airways, koji će u floti biti samo privremeno dok drugi avion 4O-AOB ne bude osposobljen za saobraćaj.

 

Todorović je za Aviaticu izjavio da je proces pribavljanja IATA dvoslovnog koda u toku, dok je troslovni ICAO kod dodeljen novoj kompaniji i on glasi MNE što je u isto vreme i zvanična troslovna skraćenica Crne Gore.

Kako Aviatica saznaje letovi Air Montenegra se već nalaze u prodaji preko globalnih distributivnih sistema, ali se tamo nude pod privremenom IATA oznakom W2* i koštaju više nego kada se karte kupuju preko sajta kompanije. „Radimo na tome da naši letovi budu dostupni putnicima preko agencija i kroz rezervacione sisteme uz još bolje uslove“, pojasnio je Todorović.

REKLAMA


On se zahvalio domaćinima na toplom prijemu i na velikoj podršci i pomoći da se letovi nove kompaniji realizuju u ovako rekordnom roku. Komercijalni direktor beogradskog aerodroma, Miodrag Mirković je još jednom poželeo dobrodošlicu novoj kompaniji i istakao da se nada njenom uspehu kao i da će aerodrom učiniti sve da zadovoljstvo putnika i aerodromske usluge prema novom klijentu budu na najvišem nivou.

Mirković je naglasio da su za beogradski aerodrom linije do Crne Gore veoma značajne: „I Podgorica i Tivat se nalaze u prvih pet najposećenijih destinacija iz Beograda i mi verujemo da će nova aviokompanija biti uspešna. Mesta na ovim rutama ima za oba prevoznika i crnogorskog i srpskog“, rekao je Mirković.

Foto: D. Nikolić / Aviatica

Air Montenegro danas počinje sa redovnim saobraćajem iz Podgorice i Tivta za Beograd, a uskoro se očekuje uspostavljanje letova i do Ljubljane, Banjaluke i Frankfurta.

Regionalna kompanija Oki Air će pružati aerodromske usluge za novog crnogorskog avio prevoznika kako na beogradskom aerodromu tako i na aerodromima u Crnoj Gori i Sloveniji.

Foto: D. Nikolić / Aviatica

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije