Air Namibia prestala sa radom

Air Namibia je prestala sa radom nakon što je vlada Namibije započela proces likvidacije svog nacionalnog avio-prevoznika.

Datum / Date: 12.02.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Namibia Facebook

Aviokompanija Nambije, Air Namibia (SW/NMB), iznenada je prestala sa radom, 11. februara 2021, a Vlada Namibije koja je stopostotni vlasnik kompanije je potom saopštila da je započela likvidaciju svog nacionalnog avio-prevoznika.

Saopštenje o prestanku rada, Air Namibia je objavila na svom twitter nalogu i pozvala je sve putnike koji imaju neiskorišćene karte da se jave i zatraže povraćaj.

Svetski mediji prenose da je Air Namibia zabeležila „kolosalne“ gubitke, zbog čega je još sredinom prošle godine nakratko ostala bez operativne dozvole (AOC). Vazduhoplovne regulatorne vlasti Namibije su suspendovale dozvolu Air Namibiji u julu 2020. ali je viši sud ubrzo poništio ovu odluku.

U kompaniji sa relativno malom flotom, bilo je oko 650 zaposlenih, koji će sada ostati bez posla. Iz Vlade su saopštili da je planirano da svi zaposleni dobiju otpremninu u visini 12 mesečnih plata.

Flotu kompanije činila su četiri aviona Embraer ERJ-135, tri aviona Airbus A319 i dva širokotrupna A330-200. Letela je do dvadesetak destinacija i održavala intenzivan domaći saobraćaj sa velikim brojem letova u regionu ka Južnoafričkoj Republici, Bocvani, Angoli, Zambiji i Zimbabveu. U Zapadnoj Africi letela je do Nigerije i Gane, a u Evropi do Nemačke (Minhen, Frankfurt) i Velike Britanije (London).

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije