Ruski Nordwind Airlines nema dozvolu za nastavak letova od Moskve do Beograda

Uprkos najavi da će ruska aviokompanija Nordwind leteti od Moskve do Beograda sve do kraja marta, letovi su prekinuti.

Datum / Date: 11.02.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Nordwind Airlines Facebook

Ruska aviokompanija Nordwind koja je najavila seriju letova između Moskve (SVO) i Beograda (BEG) obustavila saobraćaj nakon samo tri obavljena leta.

Kako Aviatica saznaje Nordwind je pokušao da uspostavi redovan saobraćaj na ovoj liniji iako je od Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (DCV) dobio dozvolu za ograničenu seriju čarter letova.

Na svom sajtu ova je kompanija saobraćaj ka Beogradu i najavila kao čarter letove za šta je i imala dozvolu, ali sporna je bila slobodna prodaja aviokarata.


„Avio-prevoziocu Nordwind je, po sprovođenju zakonske procedure, izdato odobrenje za obavljanje serije letova u vanrednom čarter avio-prevozu, bez prava slobodne prodaje karata, za period od 3. do 31. januara 2021, a zatim izuzetno za let 7. februara“, kažu u DCV-u za naš portal.


Iako je imala dozvolu za saobraćaj od 3. januara, aviokompanija Nordwind je počela sa letovima tek 24. januara, da bi samo dve nedelje kasnije, nakon tri obavljena leta prekinula operacije jer nema dozvolu za dalje. Letovi, koji su se našli u slobodnoj prodaji preko sajta kompanije, na način na koji to rade aviokompanije koje obavljaju redovan avio-saobraćaj, povučeni su iz prodaje.

Iz DCV-a su nam potvrdili i da je Nordwind ponovo podneo zahtev za izdavanjem dozvole, ovog puta za seriju čarter letova sve do kraja saobraćajne sezone Zima 2020/21. ali je ovaj zahtev i dalje u postupku razmatranja.

Prema važećem bilateralnom sporazumu između Republike Srbije i Ruske Federacije koji je na snazi od marta 2012, avio-saobraćaj između dve države mogu da obavljaju samo aviokompanije koje dva nacionalna regulatorna tela odrede, svaka sa svoje strane. U sporazumu se ne pominje reciprocitet niti broj aviokompanija koje mogu biti određene za saobraćaj između dve zemlje, ali se navodi da će svaka strana osim avio-prevoznika odrediti i rute prema postojanju realne tražnje i potrebe. Čarter letovi nisu obuhvaćeni ovim sporazumom, već se navodi da će svaka strana izdavati dozvole za čarter letove prema sopstvenim pravilima.

Red Wings odustao od letova

Kako saznajemo od DCV-a, druga ruska aviokompanija koja je ranije letela na liniji između Moskve i Beograda, Red Wings, odustala je od letova iako je obezbedila dozvolu za redovan saobraćaj u zimskoj sezoni 2020/21. od kraja oktobra 2020. do kraja marta 2021. Kako je Red Wings nakon dobijanja dozvole odustao od letova, to je i dozvola izdata od strane DCV-a povučena.

Ural Airlines još nije tražio dozvole

Nakon informacija da je još jedna aviokompanija iz Rusije zainteresovana za uspostavljanje redovnog saobraćaja ka Beogradu i to iz čak pet ruskih gradova (Moskva, Sankt Peterburg, Rostov, Samara i Kazanj) u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva su nam rekli da im se „Ural Airlines nije obratio sa zahtevom za obavljanje saobraćaja“.

Saobraćaj između Srbije i Rusije trenutno obavljaju samo dve nacionalne aviokompanije: Aeroflot i Air Serbia i one povezuju Moskvu (aerodrom Šeremetjevo) i Beograd. Obe kompanije trenutno obavljaju po dva leta nedeljno, s tim da Aeroflot na jednom letu angažuje avion većeg kapaciteta Airbus A330-200.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije