Air Serbia i Aerodrom Beograd obeležavaju značajne jubileje

Izložbom fotografija Air Serbia i Aerodrom Beograd obeležavaju 95 godina nacionalne avio-kompanije i 60 godina aerodroma.

Datum / Date: 23.06.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia

Air Serbia i kompanija „Belgrade Airport“ svečano su 17. juna otvorili izložbu „Godina velikih jubileja srpskog vazduhoplovstva: 95 godina nacionalne avio-kompanije i 60 godina beogradskog aerodroma“ u sedištu kompanije Air Serbia.

Kao ponosna naslednica tradicije prve domaće avio-kompanije, Air Serbia obeležava 95 godina od osnivanja Aeroputa, dok Aerodrom Nikola Tesla Beograd obeležava 60 godina od otvaranja.

Izložba fotografija koja predstavlja prošlost, sadašnjost i budućnost dva stuba srpskog avio-saobraćaja biće izložena u sedištu kompanije Air Serbia, a počev od 1. jula postavka će biti premeštena na Aerodrom Nikola Tesla Beograd, čiji će posetioci u naredna tri meseca imati priliku da se upoznaju sa istorijom avio-saobraćaja u Srbiji.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Air Serbije i kompanije „Belgrade Airport“, kao i poslovni partneri i mediji.

„U godini velikih jubileja posebnu počast odajemo vizionarima koji su davne 1927. osnovali prvu domaću avio-kompaniju – Aeroput. Drago nam je što udruženim snagama sa našim partnerom, kompanijom Belgrade Airport, obeležavamo ovu značajnu godinu u srpskom vazduhoplovstvu i uvereni smo da će svi posetioci, kao i naši putnici, uživati u izložbi fotografija koje dokumentuju sve ključne periode u poslovanju nacionalne avio-kompanije i beogradskog aerodroma. Izložba simbolično svedoči o razvoju Aeroputa, preko Jugoslovenskog aerotransporta (JAT) i Jat Airways-a, do Air Serbije, koja nastavlja da ispisuje stranice istorije, potvrđujući ulogu regionalnog lidera u avio-industriji“, izjavio je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbije.

Pored izložbe fotografija i implementacije specijalnog amblema na svoje avione, Er Srbija će 95. godišnjicu obeležiti i kreiranjem specijalne poštanske marke u saradnji sa Poštom Srbije.

„Ove dve upečatljive prekretnice u srpskoj vazduhoplovnoj industriji dokaz su uspešnog spajanja tradicije i iskustva sa modernizacijom, ekspanzijom i inovacijom, čak i u vrlo izazovnim vremenima. Nacionalna avio-kompanija i aerodrom će zajedno nastaviti da jačaju poziciju Beograda kao dobro povezanog regionalnog centra, kako bi dodatno potvrdili ovaj deo Evrope kao poželjnu destinaciju“, rekao je Fransoa Berizo, generalni direktor kompanije „Belgrade Airport“.

Kao naslednica Aeroputa, Air Serbia se nalazi na osmom mestu liste najstarijih avio-kompanija na svetu koje i dalje posluju. Prvi direktor Aeroputa, ujedno i najzaslužnija osoba za njegovo osnivanje uprkos brojnim izazovima, bio je Tadija Sondermajer, elitni srpski vojni pilot i aero-inženjer.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije