Air Serbia izmirila kreditne obaveze prema Etihad Airways Partners-u

Nakon što je Etihad Airways Partners odbio reprogram kredita koji je predložila Air Serbia, ova kompanija isplatila dospelu ratu.

Datum / Date: 28.09.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia

Air Serbia je izmirila sve svoje preostale obaveze prema EA Partners-u u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine, a koji je dospeo danas, 28. septembra.

„Srpska nacionalna aviokompanija izražava veliko zadovoljstvo činjenicom da je sredstva za isplatu preuzetih obaveza obezbedila samostalno, zahvaljujući odgovornom poslovanju pre pandemije korona virusa, kao i opsežnim merama štednje i racionalizacije poslovanja na svim nivoima u uslovima najveće krize u istoriji civilnog vazduhoplovstva, izazvane pandemijom“, navodi se u saopštenju za medije Air Serbije.

Podsećamo da je naš nacionalni avio prevoznik 2015. uzeo kredit preko tadašnjeg udruženja aviokompanija u kojima je Etihad Airways imao vlasnički udeo, a koje se zvalo Etihad Airways Partners. Kreditna linija je obezbeđena posredstvom Etihad Airways-a, a sredstva su podeljena svim kompanijama prema njihovoj veličini i potrebama.

Prva rata kredita od 53,62 miliona evra dospela je na naplatu danas, 28. septembra 2020. dok je druga tranša kredita u iznosu od 63 miliona evra na rasporedu za plaćanje u junu 2021.

Nedavno su se pojavile informacije da je Air Serbia od partnera i suvlasnika Etihad Airways-a zatražila otpis dela duga i njegov reprogram. Kada je ovaj zahtev odbijen iz Vlade Srbije su reagovali izjavom da će u potpunosti stati iza Air Serbije i da će pomoći ovoj kompaniji. Zorana Mihailović, bivša ministarka saobraćaja, izjavila je nedavno za TV Prva da „nikakva finansijska pomoć još nije dodeljena Air Serbiji“ i da se čeka da oni (Air Serbia) sa svojim partnerima prvo razgovaraju“. Ona je naglasila da „nema sumnje da će država pomoći“.

„Isplata ovog kredita predstavlja dokaz dobrog i odgovornog upravljanja Air Serbijom pre i tokom krize i tokom oporavka od posledica pandemije. Srpska nacionalna aviokompanija će i nadalje ostati posvećena interesima svojih akcionara, zaposlenih i putnika i preduzimaće sve mere koje su neophodne da se zaštiti kompanija i osigura njen razvoj“, stoji u saopštenju kompanije.

Naslovna fotografija: Air Serbia
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije