Zbog ratnih sukoba Jermenije i Azerbejdžana prekid avio-saobraćaja

Sukob koji je izbio između Jermenije i Azerbejdžana izazvao je prekid ili poremećaj avio-saobraćaja u ove dve zemlje.

Datum / Date: 29.09.2020.

Autor / Author: Aviatica

Dva dana nakon izbijanja oružanog sukoba između Jermenije i Azerbejdžana u spornoj oblasti Nagorno-Karabaha došlo je do prekida u normalnom odvijanju avio-saobraćaja.

Azerbejdžan je u ponedeljak, 28. septembra 2020. u potpunosti zabranio avio-saobraćaj na svim aerodromima u zemlji. Odluka o zabrani je na snazi do 30. septembra, a da li će biti produžena zavisi od razvoja ratnih dejstava. Jermenija nije zabranila avio-saobraćaj i njeni aerodromi su za sada otvoreni, s tim da se mnoge avio-kompanije koje lete do ovih zemalja odlučuju na obustavu letova.

Nacionalna avio-kompanija Azerbejdžana Azerbaijan Airlines je saopštila da privremeno obustavlja saobraćaj sa aerodroma Heydar Aliyev sledeći naredbu azerbejdžanske vlade koja je usledila odmah po proglašenju ratnog stanja u zemlji. Letove ka Bakuu je otkazala i aviokompanija Turkish Airlines, a odmah su se priključile i ostale strane aviokompanije koje su imale planirane letove u naredna dva dana.

Ukrajinska aviokompanija Ukraine International je saopštila da će otkazati letove kako do Bakua zbog zabrane tamošnjih vlasti, tako isto i do Jerevana, gde zabrane još uvek nema. Ova kompanija je naglasila i da će izbegavati prelet iznad dve zemlje. Letove do oba grada je suspendovala i aviokompanija Air Arabia.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije