Air Serbia na prvom mestu po broju letova u regionu

Air Serbia u avgustu prevezla više od 400.000 putnika sa aerodroma u Beogradu, Nišu i Kraljevu.

Datum / Date: 08.09.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia

Air Serbia je tokom avgusta, drugi mesec zaredom, uspela da preveze više od 400 hiljada putnika preko matičnog aerodroma u Beogradu i vazdušnih luka u Nišu i Kraljevu.

To je najveći broj prevezenih putnika tokom tog meseca još od 2013. godine, od kada kompanija posluje pod današnjim imenom. Broj putnika povećan je za 38 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine, odnosno za dva odsto u odnosu na avgust rekordne pretpandemijske 2019. godine. Dobre rezultate postigao je čarter prevoz, u okviru kojeg je prevezeno skoro 90 hiljada putnika. Pored čarter letova, tokom avgusta zabeleženo je i snažno kretanje dijaspore iz Srbije i regiona, što je rezultiralo porastom broja prevezenih putnika na rutama ka Zapadnoj Evropi. Najveći rast od 290% beleži Rim, posle kojeg slede Milano sa 224%, Štutgart sa 208%, Diseldorf sa 140% i London sa 129%.

Srpska nacionalna avio-kompanija procenjuje da će broj njenih putnika u avgustu, slično kao i u julu, činiti preko 55 odsto od ukupnog broja putnika koji su putovali preko Aerodroma Nikola Tesla Beograd.

„Tokom avgusta zauzeli smo prvo mesto u širem regionu Balkana kada je reč o nedeljnom broju obavljenih letova. Putnici prepoznaju pogodnosti koje im omogućava naša mreža destinacija i brojne frekvencije tokom letnje sezone i nastavljaju da nam pružaju poverenje na čemu smo im izuzetno zahvalni. Uvereni smo da će se trend rasta broja putnika na letovima naše kompanije nastaviti i u narednom periodu. Sve pomenuto nas motiviše da nastavimo sa unapređivanjem ponude, šireći je novim, atraktivnim destinacijama,“ izjavila je Maša Vasović, viša menadžerka za upravljanje prihodima Air Serbije.

Ovog leta, nacionalni avio-prevoznik leti sa čak 15 aerodroma u zemljama bivše Jugoslavije, što je ranije bio slučaj jedino sa njegovim prethodnikom, kompanijom JAT. Saobraćaj se u regionu najviše odvijao ka Tivtu i Podgorici, zatim Ljubljani i Skoplju, a nešto manji broj letova realizovan je ka Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Rast broja prevezenih putnika, u odnosu na isti mesec prethodne godine, zabeležen je i ka Sofiji (172%) i Bukureštu (80%).

Za Air Serbiju region Balkana, povezivanje balkanskih zemalja i mobilnost njihovih stanovnika od izuzetne je važnosti. U skladu sa tim, nacionalna avio-kompanija je aktivno učestvovala na nedavnom događaju koji je u Beogradu organizovan u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije