Blue Air suspendovao letove

Rumunska privatna aviokompanija Blue Air suspendovala letove na nedelju dana zbog blokade računa.

Datum / Date: 06.09.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Anna Zvereva / Wikimedia

Blue Air, najveća privatna aviokompanija u Rumuniji je prekinula sa letovima na period od nedelju dana zbog blokiranih računa.

Kako je navedeno u saopštenju kompanije, bili su prinuđeni na ovaj potez zbog odluke Ministarstva životne sredine Rumunije da blokira sve račune kompanije.

Letovi su obustavljeni danas, 6. septembra sve do 12. septembra, ali ostaje pitanje da li će i tada biti nastavljeni s obzirom da je finansijska situacija u kompaniji veoma loša.

“Ako budu uspeli da reprogramiraju dug u dogovoru sa ministarstvom, letovi se možda i nastave kako je najavljeno od 12. septembra. Ukoliko bi morali da plate ceo iznos duga to bi bio veoma težak udarac za finansije kompanije”, rekao je za portal Aviatica Gabrijel Bobon, rumunski vazduhoplovni novinar i urednik portala Boarding Pass

Kompanija Blue Air je danas obavila samo povratne letove iz inostranstva ka bazama u Rumuniji, a potom je saobraćaj u potpunosti obustavljen. Već neko vreme dobavljači i partneri zahtevaju avansne uplate za sve usluge koje obavljaju za Blue Air, tako da je blokada računa neizbežno dovela do prekida saobraćaja.

U saopštenju kompanije se ne navode razlozi za blokadu računa, ali je poznato da je iznos zbog koga su blokirani 5,8 miliona evra.

„Čak i kada bi ovaj iznos bio uplaćen ranije i računi odblokirani, ne verujem da bi kompanija mogla ponovo da uspostavi saobraćaj u narednih nedelju dana, jer su svi letovi već otkazani i ne bi mogli tako brzo da se vrate“, smatra Bobon.

Kriza u kompaniji je kulminirala u julu kada je rumunska nacionalna agencija za zaštitu potrošača (ANPC) kaznila Blue Air iznosom od 2 miliona evra zbog 11 hiljada otkazanih letova u periodu od aprila 2021. do aprila 2022. Ujedno, ova je agencija naložila Blue Air-u da u roku od deset dana vrati 13 miliona evra putnicima na osnovu naplaćenih karata i odštete za otkazane letove u tom periodu. Iz Blue Air-a su tada poručili da će se žaliti na donetu presudu, ali više o ovom slučaju nije poznato.

Javnost u Rumuniji je ostala zatečena današnjom udarnom vešću o prekidu saobraćaja, a na hiljade putnika je ostalo zaglavljeno na aerodromima širom zemlje. Mediji izveštavaju o ovom događaju kao o velikom skandalu i haosu i navode da su putnici i javnost šokirani i zatečeni.

Najnovija akcija rumunske vlade ozbiljno je naštetila kompaniji Blue Air pošto su momentalno prekinuti razgovori u Londonu sa dva velika investiciona fonda koja su bila zainteresovana za ulaganje u rumunskog avio-prevoznika.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije