Blue Air produžio suspenziju, konkurencija preuzima tržište

Rumunski Blue Air je produžio suspenziju letova do 10. oktobra nakon što su mu blokirani računi.

Datum / Date: 13.09.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Anna Zvereva / Wikimedia

Rumunska aviokompanija Blue Air produžila je suspenziju letova do 10. oktobra 2022. pošto nema dovoljno sredstava da izmiri sva dugovanja zbog kojih su joj računi u blokadi.

Iz kompanije su međutim saopštili da se očekuje normalizacija situacije i da je realno očekivati da će letovi biti obnovljeni od 10. oktobra 2022. Blue Air je prekinuo sa letovima 5. septembra na sedam dana.

U saopštenju kompanije posebno je istaknuta zahvalnost rumunskoj nacionalnoj aviokompaniji TAROM, koja je pomogla u prebacivanju putnika Blue Air-a sa otkazanih letova. TAROM-u je za to Vlada Rumunije isplatila milion evra. Kompanija se zahvalila i ministarstvu finansija koje je podržalo opstanak kompanije davanjem garancije na kredit od oko 60 miliona evra. Blue Air će garantovati Vladi Rumunije sa 75 posto akcija kompanije.

Dok traje kriza u ovom rumunskom avio-prevozniku konkurencija zauzima pozicije. Air Serbia je odmah reagovala povećanjem kapaciteta na letu Beograd – Bukurešt. Umesto aviona ATR-72 sa 70-tak mesta, koji uobičajeno leti na ovoj ruti biće angažovan avion Airbus A319 sa 144 putnička mesta.

Wizz Air će ubaciti čak pet novih aviona u svoju operativnu bazu u Bukureštu, čime će iz ovog grada leteti sa 17 aviona. Najavljene su nove linije do Atine, Praga i Larnake, a sve postojeće linije biće značajno pojačane uvođenjem dodatnih letova.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije