Air Serbia obeležava 95 godina letenja

Od Aeroputa preko Jugoslovenskog Aerotransporta i Jat Airways-a do Air Serbije, jedne od najstarijih avio-kompanija na svetu.

Datum / Date: 30.05.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia

Air Serbia obeležava 95. godišnjicu poslovanja specijalnim amblemom koji će se nalaziti na svim avionima srpske nacionalne avio-kompanije.  

Prvobitno osnovana pod imenom Aeroput, 17. juna 1927. godine, Air Serbia se nalazi na osmom mestu liste najstarijih avio-kompanija na svetu koje još uvek posluju.

Pod sloganom “95 godina letenja”, amblem je dizajniran tako da spaja tradiciju i savremeni trenutak, odajući počast bogatoj istoriji srpske nacionalne avio-kompanije. Amblem će biti postavljen i jasno istaknut na trupu 12 aviona tipa erbas i pet aviona tipa ATR.

„Pred nama je veoma značajan jubilej i tim povodom želimo da iskažemo zahvalnost našim slavnim prethodnicima koji su davne 1927. godine osnovali prvu domaću avio-kompaniju Aeroput. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da samo nekoliko avio-prevoznika na svetu ima istoriju dugu koliko i naša kompanija. To nam ujedno predstavlja i veliku odgovornost jer, kao direktni naslednici tradicije duge 95 godina, u svakom trenutku moramo da ostanemo na visini zadatka“, izjavio je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbije.

Pored kreiranja i implementacije specijalnog amblema na svoje avione, Air Serbia će 95. godišnjicu 17. juna obeležiti nizom prigodnih aktivnosti.

Prva domaća avio-kompanija Aeroput poslovala je do 1947. godine kada ju je nasledio Jugoslovenski aerotransport (JAT), koji je 2003. godine transformisan u Jat Airways, dok je novo poglavlje kompanije pod sadašnjim imenom Air Serbia započeto 2013. godine.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije