Kina zabranila prelet avionima koje je Rusija nacionalizovala

Kina je zabranila korišćenje vazdušnog prostora avionima koje je Rusija nacionalizovala nakon spora sa stvarnim vlasnicima.

Datum / Date: 01.06.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Dmitry Zherdin

Preko 300 aviona Airbus i Boeing koji koriste ruske avio-kompanije neće više moći da koristi vazudušni prostor Kine.

Nakon što su vlasnici ovih aviona, zapadne lizing kompanije, tražili od korisnika, ruskih avio-kompanija da avione prestanu da koriste i da ih vrate jer je zbog povećanog rizika poskupelo i osuguranje letelica, dok su sveobuhvatne sankcije protiv Rusije u toku, Rusija je donela odluku da nacionalizuje sve sporne avione.

Oni su prema uredbi Vlade, preregistrovani i u ruskom vazduhoplovnom registru su umesto stvarnih vlasnika sada upisani njihovi korisnici.

Odmah potom su usledile i reakcije vlasnika aviona, koji su saopštili da će takve letelice biti momentalno zaplenjene kada se nađu u vazdušnom prostoru van Rusije (i Belorusije).

Kina je sada donela novu oduluku, kojom ne priznaje fiktivne registracije ovih aviona i zahteva od svih avio-kompanija koje koriste njen vazdušni prostor da poseduju ispravne i međunarodno priznate registracije za svoje letelice.

U Ruskom vazduhoplovnom registru se nalazi preko 1200 putničkih aviona raznih proizvođača, a od tog broja je više od 720 aviona proizvedeno u Airbus-u i Boeing-u. Više od polovine od tog broja je u vlasništvu stranih lizing kompanija.

Kina najnovijom odlukom nije zabranila svoj vazdušni prostor za sve avione, već samo za one koji imaju spornu registraciju, što je preko 350 letelica.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije