Air Serbia obeležava značajan jubilej – 93 godine tradicije

Kao naslednica Aeroputa, Air Serbia se nalazi na osmom mestu liste najstarijih avio-kompanija na svetu koje i dalje posluju.

Datum / Date: 17.06.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia

Air Serbia, kao naslednica tradicije prve nacionalne avio-kompanije Aeroput, obeležava 93 godine od svog osnivanja 17. juna 1927. godine.

Društvo za vazdušni saobraćaj AD Aeroput bilo je prvo jugoslovensko akcionarsko preduzeće za civilni vazdušni saobraćaj, koje je kasnije preraslo u Jugoslovenski aerotransport, a potom u Air Serbiju. Prvi direktor Aeroputa, ujedno i najzaslužnija osoba za njegovo osnivanje uprkos brojnim izazovima, bio je Tadija Sondermajer, elitni srpski vojni pilot i aero-inženjer.

Prvi zvanični let obavljen je 15. februara 1928. godine na relaciji Beograd – Zagreb, a na vrhuncu razvoja kompanije avioni Aeroputa leteli su na sve četiri strane sveta – na sever do Budimpešte, Brna i Praga, na zapad do Venecije i Milana, na jug do Tirane i na istok do Bukurešta i Sofije. U floti Aeroputa nalazile su se i letelice koje su spadale u najvišu kategoriju putničkih aviona tog vremena.

„Izazovan period tokom kojeg obeležavamo ovaj veliki i poseban jubilej dodatno ukazuje na značaj negovanja tradicije. Samo na jakim temeljima duge i bogate istorije mogli smo izgraditi snažnu kompaniju koja je u stanju da se izdigne iznad prepreka i ponosno uzleti nakon neplaniranog prizemljenja. Po ugledu na našeg prethodnika Aeroput, koji je od samog osnivanja spadao u najuglednije avio-kompanije u Evropi, trudićemo se da i u ovim neizvesnim vremenima zadržimo i opravdamo ulogu regionalnog lidera u avio-industriji“, izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Air Serbije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije