Air Serbia otkazuje pojedine letove do Crne Gore

Zbog zabrane ulaska u Crnu Goru iz Srbije, Air Serbia je počela sa otkazivanjem letove do ove zemlje. Za sada su otkazana dva leta do Podgorice planirana za 7. i 8. jun.

Datum / Date: 04.06.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Aerodromi Crne Gore

Nakon što smo objavili vest da je Air Serbia izbrisala sve letove iz rezervacionih sistema koji su bili planirani do Podgorice i Tivta u periodu do 13. juna, ova kompanija je izvršila novu korekciju reda letenja i poslala nam ispravku.

Kako nam je iz Air Serbije zvanično potvrđeno, za sada se otkazuju samo dva leta ka Podgorici, planirana za 7. i 8. jun, dok su letovi planirani 10, 11. i 12. juna vraćeni u rezervacioni sistem. U periodu do 13. juna planirana su dva leta do Tivta, 10. i 12. juna i oba su i dalje u prodaji, odnosno nisu otkazani.

Kako smo uvidom u rezervacioni sistem potvrdili, otkazana su i dva leta za Tivat koji su bili planirani za 7. i 8. što Air Serbia nije navela.

U trenutku kada je tekst objavljen svi letovi do 13. juna su bili povučeni iz prodaje što se videlo u rezervacionom sistemu na sajtu Air Serbije. I dalje ostaje neizvesno da li će ovi, ponovo potvrđeni letovi biti i realizovani ili će i oni biti otkazani u narednim danima. Air Serbia nam nije dala dodatno objašnjenje, ali je jasno da će letovi ka Crnoj Gori zavisiti od odluke crnogorskih vlasti da (ne)dozvole državljanima Srbije ulazak u ovu zemlju.

Crna Gora je saopštila da će svakog petka ažurirati listu zemalja koje su se kvalifikovale za otvaranje granica i da će takve odluke stupati na snagu od narednog ponedeljka. Sutra možemo da očekujemo novu listu zemalja, ali prema uslovi da mora da bude manje od 25 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika, Srbija se neće uskoro naći na toj listi.

Crna Gora je počela sa otvaranjem svojih granica na veoma diskutabilan i netransparentan način. Srbija nije uvrštena na spisak zemalja pod nedovoljno čvrstim izgovorom da još uvek ima visok broj aktivnih slučajeva obolelih od koronavirusa.

Srpske vazduhoplovne vlasti su reagovale na ovu odluku i iskoristile je kao povod da zabrane letove crnogorskoj avio-kompaniji Montenegro Airlines ka Beogradu. Dok je to bio povod, pravo obrazloženje je u narušavanju konkurentnosti na tržištu, jer ako srpski građani ne mogu da uđu u Crnu Goru, a crnogorski mogu u Srbiju onda su Montenegro Airlines i Air Serbia neravnopravni na toj ruti.

Iako su crnogorski aerodromi u Tivtu i Podgorici već dva dana otvoreni za saobraćaj na njima nema nikakvih aktivnosti. Trenutno nijedna avio-kompanija ne obavlja letove ka crnogorskim gradovima.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije