Alitalia počinje sa letovima do Španije i Njujorka

Sa popuštanjem mera i Alitalia ponovo uspostavlja avio-saobraćaj, prvo ka Španiji i Njujorku.

Datum / Date: 03.06.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Ruifo / Flickr

Po prvi put od 11. marta jedan avion iz Italije je odleteo ka SAD.

Alitalia je 2. juna ponovo uspostavila redovan avio-saobraćaj na liniji od Rima do Njujorka. Letovi će se do 14. juna obavljati dva puta nedeljno, a posle tog datuma planirana su četiri leta nedeljno.

Od danas, 3. juna krenuo je i saobraćaj prema Španiji. Biće obnovljene dve linije ka Barseloni i Madridu; obe sa po dva leta sedmično.

U isto vreme Alitalia je pokrenula i letove u domaćem saobraćaju između Milana i gradova na jugu zemlje.

Kako je iz ove kompanije najavljeno, obnova avio-saobraćaja u značajnijoj meri je planirana za početak jula. Od tog datuma, Alitalia planira da se vrati na 40 odsto od obima saobraćaja planiranog pre korone.

Let od Rima do Beograda bi takođe trebalo da bude obnovljen od 1. jula i to su planirani svakodnevni letovi. Do tog datuma, Alitalia će svojim putnicima nuditi letove na ovoj liniji koje obavlja srpski nacionalni avio-prevoznik Air Serbia, a na kojima Alitalia ima svoju oznaku prema code-share sporazumu.

Alitalia je u stečaju od 2017, a prema aktuelnom planu italijanske vlade ona će biti nacionalizovana. Planirano je gašenje postojećeg pravnog entiteta i formiranje novog sa novim imenom, koji će preuzeti imovinu i zaposlene. Vlada Italije će izdvojiti tri milijarde evra za novi početak Alitalije, ali je ovaj plan još uvek pod velikim znakom pitanja. Čeka se odluka Evropske komisije, koja bi, sudeći prema pisanju italijanske štampe mogla da bude negativna.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije