Airbus spreman da prizna krivicu po pitanju optužbi za korupciju

Airbus je sklopio sporazum sa istražiteljima po pitanju optužbi za korupciju i nedozvoljeno lobiranje preko posredničkih kompanija.

Datum / Date: 28.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus - Master Films - D. Vicart

Evropski proizvođač aviona Airbus je kratko saopštio da je postignut sporazum sa tri regulatorna anti-korupciona tela iz Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država o pokretanju istrage povodom optužbi za korupciju.

Na ovu temu, Airbus, se više neće oglašavati dok traje istraga.

Britanska, francuska i američka agencija za borbu protiv korupcije su već ranije započele istrage o navodima da Airbus koristi sumnjive posredničke kompanije koje koriste mito da bi Airbus-u ostvarile privilegovane poslove u mnogim zemljama.

Sporazumom se Airbus obavezao da će prestati sa ovakvom praksom i da će u potpunosti sarađivati u istrazi. Prema tvrdnjama Financial Times-a Airbus je čak spreman na priznanje krivice. Kako se radi o veoma ozbiljnim kriminalnim aktivnostima, stručnjaci ocenjuju da bi Airbus mogao da u sklopu sporazuma o priznanju krivice plati istorijski visoku kaznu koja može da iznosi i nekoliko milijardi evra.

Za primer su uzeli sličan slučaj u Velikoj Britaniji iz 2017. u kome okrivljeni Rolls-Royce priznao krivicu u optužbama za korupciju i morao da plati skoro 800 miliona evra kaznu.

Airbus je od kada su se pojavile optužbe promenio ovaj način poslovanja i izbacio mnoge posredničke kompanije iz svojih sporazuma sa trećim stranama, a uveo je  strogu kontrolu svih saradnika i posrednika sa kojima je nastavio saradnju.

Foto: Airbus – Master Films – D. Vicart
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije