Airbus spreman da prizna krivicu po pitanju optužbi za korupciju

Početna|VESTI|Biznis, Flota|Airbus spreman da prizna krivicu po pitanju optužbi za korupciju

Airbus spreman da prizna krivicu po pitanju optužbi za korupciju

Airbus je sklopio sporazum sa istražiteljima po pitanju optužbi za korupciju i nedozvoljeno lobiranje preko posredničkih kompanija.

Objavljeno:28. 1. 2020.|08:31 » 20:36Autor: Tagovi:, , |

Evropski proizvođač aviona Airbus je kratko saopštio da je postignut sporazum sa tri regulatorna anti-korupciona tela iz Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država o pokretanju istrage povodom optužbi za korupciju.

Na ovu temu, Airbus, se više neće oglašavati dok traje istraga.

Britanska, francuska i američka agencija za borbu protiv korupcije su već ranije započele istrage o navodima da Airbus koristi sumnjive posredničke kompanije koje koriste mito da bi Airbus-u ostvarile privilegovane poslove u mnogim zemljama.

Sporazumom se Airbus obavezao da će prestati sa ovakvom praksom i da će u potpunosti sarađivati u istrazi. Prema tvrdnjama Financial Times-a Airbus je čak spreman na priznanje krivice. Kako se radi o veoma ozbiljnim kriminalnim aktivnostima, stručnjaci ocenjuju da bi Airbus mogao da u sklopu sporazuma o priznanju krivice plati istorijski visoku kaznu koja može da iznosi i nekoliko milijardi evra.

Za primer su uzeli sličan slučaj u Velikoj Britaniji iz 2017. u kome okrivljeni Rolls-Royce priznao krivicu u optužbama za korupciju i morao da plati skoro 800 miliona evra kaznu.

Airbus je od kada su se pojavile optužbe promenio ovaj način poslovanja i izbacio mnoge posredničke kompanije iz svojih sporazuma sa trećim stranama, a uveo je  strogu kontrolu svih saradnika i posrednika sa kojima je nastavio saradnju.

Foto: Airbus – Master Films – D. Vicart