Talibani oborili američki vojni avion na istoku Avganistana

Snimci sa mesta nesreće potvrdili da avion koji se srušio na istoku Avganistana pripada američkom ratnom vazduhoplovstvu.

Datum / Date: 27.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: U.S. Air Force by Capt. Anna-Marie Wyant / Wikimedia

Rešena je misterija avionske nesreće na istoku Avganistana u oblasti Gazni. Avion koji se srušio pripada američkom ratnom vazduhoplovstvu (US Air Force). U pitanju je mali putnički avion, globalne avijacije (Bombardier Global 6000), koji se koristi u vojne svrhe kao transportni avion pod oznakom E-11A.

Avion koji je oboren pripadao je USAF-u, a na snimcima sa mesta nesreće se jasno vide njegove oznake kao i deo registracije 11-9358.

Nešto ranije danas, avganistanski direktorat civilnog vazduhoplovstva potvrdio je da se dogodila avionska nesreća u pomenutoj oblasti, južno od Kabula prema Kandaharu. Oni su izjavili da su na mestu nesreće pronađeni spaljena olupina aviona kao i dva tela za koja se pretpostavlja da su piloti.


Prema još uvek nepotvrđenoj informaciji u nesreći je stradalo šestoro američkih vojnika i dvoje pilota.


Vest koja je prethodno preplavila sve svetske medije u kojoj se tvrdi da je pao putnički avion sa 83 nije tačna. Vlasti su potvrdile da se ne zna koji je avion u pitanju ali da sigurno nije komercijalni putnički avion već da se radi ili o vojnom ili o kargo avionu.

Foto: AV Herald

Snimci i fotografije sa mesta nesreće, koje je objavio i AV Herald, specijalizovani sajt za praćenje avionskih nesreća jasno pokazuju o kojem se avionu radi. Oni navode i tvrdnju da su Talibani koji se nalaze u toj oblasti izjavili kako su oni oborili američki avion raketom zemlja – vazduh.

Ova vest međutim još uvek nije zvanično potvrđena, a svi svetski mediji se još uvek uzdržavaju od objavljivanja informacije da su Talibani oborili američki avion.

Foto: U.S. Air Force by Capt. Anna-Marie Wyant / Wikimedia
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije