Alitalia će biti zamenjena novom avio-kompanijom ITA od oktobra

Prema najnovijim informacijama Italija je dobila odobrenje Brisela da Alitaliju zameni novom aviokompanijom ITA od oktobra.

Datum / Date: 16.07.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Alitalia

Latinska sapunica zvana Alitalia se nastavlja otvaranjem nove, ko zna koje po redu, sezone krajem oktobra sa početkom zimskog reda letenja.

Iako u priči o Alitaliji ništa nije izvesno, definitivno, pa čak ni malo sigurno, ostaje nada da će napokon doći do značajnih promena.

Nakon što je Evropska komisija u pregovorima sa Vladom Italije potvrdila plan osnivanja novog avio prevoznika koji bi bio u skladu sa zakonima EU, očekuje se da bi nova kompanija mogla da poleti 25. oktobra, dan nakon što bi Alitalia poletela poslednji put.

ITA (Italia Transport Aerien), kako je nazvan novi prevoznik nastavio bi da posluje kao novo pravno lice zadržavajući određene delove Alitalije koja bi ostala u stečaju. Osim jednog dela flote i značajno manjeg broja radnika, ITA bi zadržala i pojedine linije, doduše značajno redukovane prema nedavnom planu italijanske vlade.

Ono što je najveći problem sa novom kompanijom je identitet. Dok Italijani žele da sačuvaju kontinuitet brenda Alitalia i da nova kompanija leti pod starim imenom, Brisel to ne dozvoljava. Kako italijanski mediji pišu postignuta je saglasnost da se brend Alitalije ponudi na licitaciji, na kojoj bi pravo da učestvuje imala i ITA. Ukoliko bi pobedila, a verujemo da će italijanska vlada sve učiniti da do toga dođe, onda bi i nova kompanija mogla da nastavi da leti pod istim imenom.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije