Atlasglobal proglašava bankrot

Očekuje se da turska aviokompanija Atlasglobal svakog časa proglasi bankrot nakon što su danas obustavljeni svi letovi.

Datum / Date: 12.02.2020.

Autor / Author: Aviatica

Kako pišu turski mediji, Atlasglobal će svakog trenutka i zvanično proglasiti bankrot. Aviokompanija je obustavila prodaju karata preko svog sajta, otkazala je sve letove.

Poslednji let ove kompanije je na liniji iz Bagdada KK1283, a avion, jedan od dva preostala A321, je na putu ka novom istanbulskom aerodromu i očekuje se da sleti oko 20.20 časova po srednjeevropskom vremenu, što će i zvanično biti kraj rada ove kompanije.

Prema navodima, zaposlenima je danas rečeno da sutra ne treba da dolaze na posao pošto je „kompanija bankrotirala“, međutim ovo zvanično još uvek nije objavljeno.

Očekuje se da Atlasglobal i zvanično proglasi bankrot svakog trenutka.

Kompanija je sredinom novembra obustavila sve letove zbog nedostatka novca za dalje poslovanje, da bi potom od sredine decembra neki od letova bili obnovljeni. To međutim nije bilo dovoljno. Tekućeg novca za redovno poslovanje nema, pa je kompanija prinuđena da prekine sa radom.

Atlasglobal je leteo do Beograda, sve do novembra prošle godine. Ova kompanija je u saradnji sa srpskim nacionalnim avio prevoznikom Air Serbijom, održavala redovnu liniju između Istanbula i Beograda. Kada su letovi ka Beogradu suspendovani, Air Serbia je preuzela liniju i od 11. decembra ponovo počela da leti ka Istanbulu.

Kako je Aviatica tada pisala, Atlasglobal je ostao dužan mnogim svojim partnerima u Srbiji. Dugovi prema Aerodromu Nikola Tesla su u jednom trenutku bili toliko visoki, da je kompaniji zaprećeno prekidom saradnje.

Bankrot Atlasglobala-a je drugi u dva dana. Juče je italijanska aviokompanija Air Italy, čiji suvlasnik je bio Qatar Airways, objavila bankrot usled nemogućnosti da obezbedi tekući novac za nastavak poslovanja. Trend bankrota aviokompanija iz prošle godine, kada je bankrotiralo njih desetak se tako nastavio i u ovoj.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije