Austrian potvrdio otkazivanje letova ka Balkanu

Austrijska avio-kompanija Austrian Airlines je zvanično potvrdila da otkazuje sve letove ka Zapadnom Balkanu do 31. jula.

Datum / Date: 15.07.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Peter Thier / Austrian

Austrijsko savezno ministarstvo zdravlja je značajno proširilo listu zemalja iz kojih su zabranjeni letovi kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Počev od četvrtka, 16. jula 2020. ne mogu se više obavljati direktni letovi iz balkanskih zemalja Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije i sa teritorije Kosova i Metohije kao ni iz Egipta ka Austriji.

Ujedno je produžena i zabrana letova ka Austriji iz Velike Britanije, Švedske i Ukrajine. Ova uredba važi do 31. jula 2020.


Odluka Austrije da zabrani letove iz Srbije usledila je odmah nakon što je Evropska Komisija izdala preporuku da se Srbija stavi na listu zemalja čijim građanima bi trebalo zabraniti ulazak u zemlje Unije. Ova odluka je na nivou preporuke, a na svakoj pojedinačnoj zemlji je da donese odluku.


Austrian je povodom zabrane letova danas saopštio da obustavlja sve letove iz Austrije ka Beogradu, Bukureštu, Kairu, Kijevu, Londonu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Sibiju, Skoplju, Sofiji, Stokholmu, Tirani i Varni.

U saopštenju se navodi da će ova zabrana uticati ka drugim destinacijama u mreži linija Austrian-a zbog toga što su oni bili donosili veliki broj transfernih putnika posebno ka Sjedinjenim Američkim Državama.

U Austrian-u kažu da im je zdravlje putnika i posade na prvom mestu i da će pratiti aktuelnu epidemiološku situaciju i sve propisane mere. „Iznenadno uvođenje veoma restriktivnih mera za razne zemlje predstavlja veliki izazov za nas i naše putnike. Zalažemo se za održivu politiku i mere Evropske unije, kako se ne bi oslabila pozicija našeg bečkog čvorišta“, izjavio je Andreas Oto, komercijalni direktor kompanije.

Svi putnici čiji su letovi otkazani imaju mogućnost da promene rezervaciju za druge datume ili da zatraže povraćaj novca preko online formulara kompanije. Sve informacije se mogu pronaći na sajtu ove kompanije.

Letove između Srbije i Austrijeu periodu od 16. do 31. jula su obustavile i avio-kompanije Air Serbia (Beograd – Beč, Kraljevo – Beč, Niš – Salcburg) kao i Wizz Air (Beograd – Salcburg).

Foto: Peter Thier / Austrian
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije