Srbija zbog epidemije koronavirusa stavljena na crvenu listu EU

Srbija je stavljena na crvenu listu EU pa njeni građani od četvrtka 16. jula ponovo ne mogu da putuju u određene zemlje.

Datum / Date: 15.07.2020.

Autor / Author: Aviatica

Na predlog Nemačke, koja trenutno predsedava EU, Srbija je stavljena na crvenu listu zbog sve većeg broja slučajeva pozitivnih na koronavirus COvid-19.

Ova odluka nije naredbodavna i na svakoj članici Unije je da pojedinačno donese odluku da li će ili ne dozvoliti državljanima Srbije ulazak na svoju teritoriju.

Grčki slučaj

Čak i dok je Srbija bila na zelenoj listi, njeni državljani nisu mogli da ulaze u sve zemlje, a poznat je primer Grčke koja je prvo dozvolila ulazak našim državljanima, a ubrzo nakon što su prvi turisti iz Srbije uneli koronavirus u Grčku ponovo zatvorila svoje granice. Potvrđeno je da je nekoliko putnika na prvom organizovanom čarter letu ka Grčkoj u ovoj sezoni do ostrva Skijatos, bilo pozitivno na koronavirus.

Austrija zabranila letove iz Srbije

Nakon najnovije odluke EU i Austrija je odlučila da zatvori ograniči ulazak putnicima sa sprskim pasošem. Ulazak u Austriju nije zabranjen, ali se od putnika traži PCR test i u slučaju da ga nemaju propisan je obavezan dvonedeljni karantin. Putnici iz Srbije će u Austriji teoretski moći da uđu samo kopnenim putem, pošto je ujedno Austrija zabranila sletanje avionima iz Srbije kao i iz još 17 zemalja.

Osim za Srbiju, ova zabrana važi i za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Severnu Makedoniju, Rumuniju, Moldaviju i Egipat, a od ranije je još zabranjeno sletanje avionima iz Belorusije, Kine, Velike Britanije, Irana, Portugala, Rusije, Švedske i Ukrajine.

Air Serbia je odmah saopštila da će od četvrtka, 16. jula pa sve do 31. jula u potpunosti obustaviti avio-saobraćaj iz Beograda i Kraljeva za Beč i iz Niša za Salcburg.

Wizz Air je takođe otkazao let od Beograda do Salcburga koji je bio planiran za 17. jul, a redovan saobraćaj je pomeren za 3. avgust.


DOPUNA VESTI: 15. JUL 2020 / 11.30

Austrian Airlines, je u sredu 15. jula pre podne otkazao sve letove ka Srbiji. Ova kompanija je otkazala i letove ka Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj, Rumuniji, teritoriji Kosova i Metohije kao i Egiptu.


Gde mogu da putuju državljani Srbije u Evropi?

Srbija se uprkos preporukama EU još uvek nalazi na zelenoj listi pojedinih zemalja. Njeni građani tako mogu da uđu u Španiju, Francusku, Italiju, Belgiju, Bugarsku, Švedsku, Estoniju, Litvaniju kao i u zemlje koje nisu u EU poput Bosne i Hercegovine, Belorusije i Turske. Moguće je ući i u Severnu Makedoniju i Albaniju, jedine dve zemlje u Evropi koje su ukinule sve zabrane ulaska.

Zatvoreno za državljane Srbije

Nosioci pasoša Republike Srbije ne mogu da uđu u većinu zemalja EU poput Portugala, Malte, Grčke, Rumunije, Hrvatske, Poljske, Nemačke, Slovačke, Češke, Luksemburga, Holandije, Danske, Finske, Letonije kao ni u Rusiju i Crnu Goru, a zabranu ulaska ima i Island.

Ulazak uz test ili karantin

Pojedine zemlje propisiju mogućnost ulaska uz posedovanje PCR testa ili obavezan karantin, a na ovom spisku se nalaze Kipar, Austrija, Slovenija, Švajcarska, Norveška, Velika Britanija, Irska i od danas 15. jula u ponoć Mađarska, u koju je do nedavno bio moguć ulazak. Na ovom spisku se nalazi i Moldavija, koja je najzatvorenija zemlja u Evropi i koja svim strancima zabranjuje ulazak, osim iz neophodnih razloga ali uz obavezan karantin.

Važna napomena: Podaci o restriktivnim merama su preuzeti od IATA Travel Centra i važeći su na dan 15. jul u 8 časova. Sve informacije su podložne čestim promenama usled nestabilne epidemiloške situacije i putnici se mole da se pre putovanja sami informišu kod nadležnih institucija o svim aktuelnim restriktivnim merama za zemlju u koju putuju 

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije