Srbija zbog epidemije koronavirusa stavljena na crvenu listu EU

Početna|TEMA|Koronavirus|Srbija zbog epidemije koronavirusa stavljena na crvenu listu EU

Srbija zbog epidemije koronavirusa stavljena na crvenu listu EU

Srbija je stavljena na crvenu listu EU pa njeni građani od četvrtka 16. jula ponovo ne mogu da putuju u određene zemlje.

Objavljeno:15. 7. 2020.|08:52 » 17:21Autor: Tagovi:, , , , , , , , |

Na predlog Nemačke, koja trenutno predsedava EU, Srbija je stavljena na crvenu listu zbog sve većeg broja slučajeva pozitivnih na koronavirus COvid-19.

Ova odluka nije naredbodavna i na svakoj članici Unije je da pojedinačno donese odluku da li će ili ne dozvoliti državljanima Srbije ulazak na svoju teritoriju.

Grčki slučaj

Čak i dok je Srbija bila na zelenoj listi, njeni državljani nisu mogli da ulaze u sve zemlje, a poznat je primer Grčke koja je prvo dozvolila ulazak našim državljanima, a ubrzo nakon što su prvi turisti iz Srbije uneli koronavirus u Grčku ponovo zatvorila svoje granice. Potvrđeno je da je nekoliko putnika na prvom organizovanom čarter letu ka Grčkoj u ovoj sezoni do ostrva Skijatos, bilo pozitivno na koronavirus.

Austrija zabranila letove iz Srbije

Nakon najnovije odluke EU i Austrija je odlučila da zatvori ograniči ulazak putnicima sa sprskim pasošem. Ulazak u Austriju nije zabranjen, ali se od putnika traži PCR test i u slučaju da ga nemaju propisan je obavezan dvonedeljni karantin. Putnici iz Srbije će u Austriji teoretski moći da uđu samo kopnenim putem, pošto je ujedno Austrija zabranila sletanje avionima iz Srbije kao i iz još 17 zemalja.

Osim za Srbiju, ova zabrana važi i za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Severnu Makedoniju, Rumuniju, Moldaviju i Egipat, a od ranije je još zabranjeno sletanje avionima iz Belorusije, Kine, Velike Britanije, Irana, Portugala, Rusije, Švedske i Ukrajine.

Air Serbia je odmah saopštila da će od četvrtka, 16. jula pa sve do 31. jula u potpunosti obustaviti avio-saobraćaj iz Beograda i Kraljeva za Beč i iz Niša za Salcburg.

Wizz Air je takođe otkazao let od Beograda do Salcburga koji je bio planiran za 17. jul, a redovan saobraćaj je pomeren za 3. avgust.


DOPUNA VESTI: 15. JUL 2020 / 11.30

Austrian Airlines, je u sredu 15. jula pre podne otkazao sve letove ka Srbiji. Ova kompanija je otkazala i letove ka Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj, Rumuniji, teritoriji Kosova i Metohije kao i Egiptu.


Gde mogu da putuju državljani Srbije u Evropi?

Srbija se uprkos preporukama EU još uvek nalazi na zelenoj listi pojedinih zemalja. Njeni građani tako mogu da uđu u Španiju, Francusku, Italiju, Belgiju, Bugarsku, Švedsku, Estoniju, Litvaniju kao i u zemlje koje nisu u EU poput Bosne i Hercegovine, Belorusije i Turske. Moguće je ući i u Severnu Makedoniju i Albaniju, jedine dve zemlje u Evropi koje su ukinule sve zabrane ulaska.

Zatvoreno za državljane Srbije

Nosioci pasoša Republike Srbije ne mogu da uđu u većinu zemalja EU poput Portugala, Malte, Grčke, Rumunije, Hrvatske, Poljske, Nemačke, Slovačke, Češke, Luksemburga, Holandije, Danske, Finske, Letonije kao ni u Rusiju i Crnu Goru, a zabranu ulaska ima i Island.

Ulazak uz test ili karantin

Pojedine zemlje propisiju mogućnost ulaska uz posedovanje PCR testa ili obavezan karantin, a na ovom spisku se nalaze Kipar, Austrija, Slovenija, Švajcarska, Norveška, Velika Britanija, Irska i od danas 15. jula u ponoć Mađarska, u koju je do nedavno bio moguć ulazak. Na ovom spisku se nalazi i Moldavija, koja je najzatvorenija zemlja u Evropi i koja svim strancima zabranjuje ulazak, osim iz neophodnih razloga ali uz obavezan karantin.

Važna napomena: Podaci o restriktivnim merama su preuzeti od IATA Travel Centra i važeći su na dan 15. jul u 8 časova. Sve informacije su podložne čestim promenama usled nestabilne epidemiloške situacije i putnici se mole da se pre putovanja sami informišu kod nadležnih institucija o svim aktuelnim restriktivnim merama za zemlju u koju putuju