Belavia zbog blokade suspendovala i letove do Beograda

Nakon što je i Ukrajina zabranila prelet beloruskim avionima, Belavia je suspendovala još četiri linije među kojima i onu do Beograda.

Datum / Date: 01.06.2021.

Autor / Author: Aviatica

Belavia je bila prinuđena da suspenduje letove do Beograda pošto je i Ukrajina uvela zabranu preleta za beloruske aviokompanije.

U saopštenju od 28. maja, Belavia navodi da će osim Beograda biti suspendovani i letovi do Budimpešte, Larnake i Kišinjeva, dok će na letu do Istanbula biti korišćena zaobilazna ruta. Linija do Talina je suspendovana do 28. avgusta.

Nakon incidenta sa nasilnim prizemljenjem aviona Ryanair-a kako bi bio uhapšen Roman Protaševič, beloruski antivladin aktivista, Evropska unija je na predlog EASA počela da obustavlja dozvole za prelet avionima iz Belorusije. Susedna Litvanija, koja je bila krajnja destinacija prizemljenog aviona, odmah je nakon ovog incidenta donela odluku o zabrani aviosaobraćaja sa Belorusijom, a nju je sledila i Ukrajina. Belavija je tada prekinula letove ka Vilnjusu, Kijevu, Lavovu i Odesi.

REKLAMA


Potom su evropske države počele da uvode zabranu preleta beloruskim avionima, pa su do kraja oktobra suspendovani letovi ka brojnim destinacijama do kojih više nije moglo da se dođe: Amsterdam, Barselona, Berlin, Brisel, Frankfurt, Hanover, Milano, Minhen, Rim, Beč i Varšava.

Belorusija se, međutim, našla u kompletnoj blokadi kada je i Ukrajina uvela zabranu preleta pa su tada ukinuti i letovi do Srbije, Mađarske, Kipra, Moldavije.

Jedini put za beloruske avione je preko teritorije Rusije, što praktično celokupnu mrežu letova Belavije čini nedostupnom, sem destinacija u Rusiji i Turskoj (uz zaobilaženje), Jermeniji, Azerbejdžanu, Kazahstanu i Turkeministanu.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije