Ryanair optužio Belorusiju za akt vazduhoplovne piraterije

Aviokompanija Ryanair u oštrom tonu optužila Belorusiju da je izvršila akt vazduhoplovne piraterije primoravši njihov avion da sleti u Minsk.

Datum / Date: 24.05.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: D. Nikolic / Aviatica

U nedelju, 23. maja, avion Ryanair-a na letu od Atine do Vilnjusa u Litvaniji bio je prinuđen od strane Beloruske kontrole letenja da sleti u Minsk.

Kako se ispostavilo, posada aviona je na samo dva minuta do ulaska u vazdušni prostor Litvanije obaveštena da postoji dojava o podmetnutoj bombi i od nje je zatraženo da hitno okrene letelicu i sleti na aerodrom u Minsk. Ratno vazduhoplovstvo Belorusije je avionom Mig-29 presrelo avion Ryanair-a i primoralo ga da sleti u Minsk.

Svi putnici su iskrcani i iznet je njihov prtljag, a potom su beloruske policijske snage uhapsile opozicionog novinara i blogera Romana Protaševiča i još jednu osobu koja je bila sa njim na tom letu. On je uhapšen pod optužbom beloruskih vlasti da je organizovao demonstracije u Belorusiji, gde je proglašen za teroristu.

Ovaj čin vazduhoplovne piraterije, kako ga je nazvao Ryanair u svom zvaničnom saopštenju je imao za cilj nasilno hapšenje osobe koja trpi politički progon u svojoj zemlji zbog čega mu je i odobren azil u Poljskoj, zemlji Evropske unije.

Incident i sa Lufthansom

Danas tokom dana, na aerodromu u Minsku se desio novi incident kada je avion Lufthanse koji se spremao na poletanja na redovnoj liniji ka Frankfurtu bio prinuđen na odlaganje poletanja zbog navodne bezbednosne pretnje koju je aerodrom primio putem email-a. Svi putnici i članovi posade iz aviona su izvedeni napolje, iznet je sav prtljag, i sve je dodatno provereno nakon čega je avionu dozvoljeno da poleti.

S obzirom da je navodno podmetnuta bomba na let Ryanair-a bila povod da se avion Ryanair-a prizemlji u Minsku kako bi se uhapsio opozicionar i protivnik Lukašenka javnost se opravdano uznemirila novim vestima sa avionom Lufthanse i mnogi evropski mediji smatraju da se u ovom slučaju radilo o čistoj provokaciji i pokušaju beloruskih vlasti da situacija dodatno eskalira.

Blokada vazdušnog prostora Belorusije?

Incident iznad Belorusije je izazvao žestoke reakcije Evropske unije i SAD, a EU je od svojih vlasti zatražila hitno uvođenja sankcija Belorusiji. Predlaže se zabrana letova beloruskoj aviokompaniji Belavia u zemlje EU kao i korišćenje vazdušnog prostora zemalja Unije za ovu kompaniju. U isto vreme, aviokompanija AirBaltic iz susedne Letonije, saopštila je da je izdala uputstvo svojim posadama da na letovima izbegavaju vazdušni prostor Belorusije dok se situacija ne razjasni i dok se ne utvrde sve okolnosti incidenta.

Litvanija je danas izdala hitno upozorenje svojih državljanima koji se nalaze u Belorusiji da napuste ovu zemlju što pre, a uvela je i zabranu avionima koji poleću ili sleću u ovu zemlju da koriste vazdušni prostor Belorusije.

Beloruske vlasti negiraju da je akcija presretanja i preusmeravanja aviona Ryanair-a u Minsk bila iscenirana kako bi bio uhapešen Protaševič. Šef vazduhoplovne agencije Belorusije pri ministarstvu saobraćaja Artjom Sikorski je izjavio da je primljen email u kome su navodno predstavnici Hamasa pretili da će aktivirati eksplozivnu napravu podmetnutu u avion Ryanair-a iznad Vilnjusa.

Evropska unija radila isto što i Belorusija

Ruski Sputnik u vesti o incidentu iznad Belorusije podseća i na licemerje Evropske unije koja sada kritikuje vlasti Belorusije, a i sama je učinila sličnu stvar kada je 2013. prisilila avion u kome je bio predsednik Bolivije Evo Morales da sleti u Beč zbog sumnje da se u avionu nalazi Edvard Snouden, bivši agent CIA koji je u SAD optužen za odavanje državnih tajni i koji se nalazi u Rusiji gde je dobio politički azil.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije