Biglovska brigada

Biglovi iz nekog razloga imaju neverovatne veze sa avijacijom. Ovaj pas, kao nijedan drugi, je prisutan na najčudnijim mestima koja imaju veze sa avijacijom.

Datum / Date: 20.01.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Minneapolis Airport

Engleski lovački pas bigl (beagle) je danas omiljeni kućni ljubimac. Ovo simpatično njuškalo je preslatko, umiljato, druželjubivo i veselo stvorenje uvek spremno za igru i zabavu – i hranu.

Biglovi iz nekog nepoznatog razloga imaju neverovatne veza sa avijacijom. Ovaj pas kao nijedan drugi je prisutan na najčudnijim mestima koja imaju veze sa avionima. Možda je za to zaslužan najpoznatiji svetski bigl Snupi (Snoopy).

Širom sveta poznat je ovaj strip, a kasnije i crtani junak, verni pratilac tužnog Čarlija Brauna, a jedna od njegovih najprepoznatljivijih slika je ona u kojoj nosi šal, a glavu mu krasi pilotska kapa.

Autor teksta je Dragan Nikolić. Tekst je prvi put objavljen u časopisu Travel Magazine, broj 150. u oktobru 2014. u sklopu dodatka o avijaciji Travel&Sky.

Ovaj inteligentni i simpatični pas obožava da dane provodi na krovu svoje pseće kućice gde se uživljava u razne umišljene uloge.

Najomiljenija mu je uloga vojnog pilota – asa iz Velikog rata koji pobeđuje čuvenog nemačkog „Crvenog barona“. I tako svakog dana dok ga Linus sa leđa ne prepadne imitacijom zvuka automatske puške. Tada Snupi pada sa krova svoje kućice, a njegova umišljena uloga se završava duhovitim zaključkom kako nikada nije kasno da postane pilot u nekoj pristojnoj komercijalnoj aviokompaniji.

Foto: Peanuts / Charles M. Schulz

Simpatični Snupi, najpoznatiji bigl na svetu, je zahvaljujući svom alter egu i igri vojnog pilota postao maskota bezbednosti u američkom vazduhoplovstvu i astronautici. On je proslavio svoju pseću rasu širom sveta, a njegova veza sa američkom ratnom avijacijom je zadivljujuća.

Bigl Snupi se nalazi na mnogim grbovima američkih vojnih i vazduhoplovnih organizacija, a jedan džinovski sa pilotskom kapom je maskota aerodroma u Mineapolisu gde na ulazu dočekuje putnike.

Foto: Minneapolis Airport (MSP)

Njegovi stvarni i živi rođaci se danas mogu sresti na svim većim američkim aerodromima. Današnji i stvarni biglovi su više nego dostojni nastavljači te avijatičarske biglovske tradicije.

U Sjedinjenim Američkim Državama postoje aerodromske bigl brigade. Prema pisanju National Geographica, koji je o njima pre desetak godina napravio sjajnu reportažu, šezdesetak aerodroma širom SAD-a „zapošljava“ ove veoma inteligentne pse, a platu im, naravno, daju u hrani.

Njihova nadaleko čuvena inteligencija nije toliko potrebna za sam posao koji obavljaju, ali je i te kako dobro došla za obuku koju su prošli. Ono što se od njih zahteva je besprekoran njuh, a njega ne manjka. Aerodromski biglovi su dresirani da po njuhu u prtljagu putnika pronalaze nedozvoljene supstance. Taj njihov njuh je, kažu naučnici, jedan od najjačih na svetu, među svim životinjskim vrstama. Ako imate bigla kod kuće onda znate da su poput usisivača – konstantno sa njuškom na zemlji upijaju svaki i najdalji miris. Uostalom jedna od najupečatljivijih Snupijevih karakteristika je i ta da može da oseti na veliku daljinu kada neko jede slezove kolačiće ili počinje da ljušti bananu.

Foto: Scena iz promotivnog filma KLM-a / KLM Youtube

Aerodromski biglovi se nakon obuke dodeljuju svojim ljudskim šefovima (vodičima), koji nadalje rade sa njima. Oni se zajedno šetaju aerodromskim terminalom u potrazi za carinskim prestupnicima i osim straha kod istih izazivaju i oduševljenje kod dece.

Njihov posao je, međutim, znatno ozbiljniji. Oni imaju zadatak da se šetkaju po terminalu i da njuškaju putnike i njihov prtljag. Na svaku sumnjivu reakciju bigla, njegov vodič vrši pregled prtljaga, dok bigl mirno sedi pored i posmatra. Njihov pravi poslodavac je američko Ministarstvo poljoprivrede – Inspektorat za zdravlje biljaka i životinja. Zadatak im je da u prtljagu putnika pronalaze voće ili meso čiji uvoz i unošenje u SAD nisu dozvoljeni.

Pas Marej (Murray) koji je pretrpeo zlostavljanje postao je ozbiljan aerodromski službenik / Foto: Alcovy Pet Rescue,Inc.

Svi članovi bigl brigade za godinu dana nanjuše 75 hiljada zabranjenih prehrambenih proizvoda u torbama putnika. Za svako otkriće oni dobijaju nagradu u vidu najkvalitetnije i najskuplje pseće hrane. To je njihova plata. Biglovi do „penzije“ rade šest do deset godina, a posle toga najčešće ostaju da žive sa svojim vodičima i da uživaju u mirnom i udobnom penzionerskom biglovskom životu.

Na aerodromu Schiphol u Amsterdamu posao je dobio jedan veseli trobojni mališa. Zaposlila ga je aviokompanija KLM sa zadatkom da pronalazi putnike koji su izgubili ili zaboravili nešto u avionu ili na terminalu. Naravno, ime ovog biglovskog detektiva je Šerlok, a o njemu je snimljen propagandni film koji je obišao svet i izazvao oduševljenje.

Ako putnik u avionu ili negde na aerodromu zaboravi mobilni telefon, novčanik, dokumenta ili bilo šta, aerodromska služba poziva vodiča koji dolazi sa psom. Njegov prvi zadatak je da dobro onjuška izgubljeni predmet, a potom počinje da po njuhu prati kretanje putnika. Onog trenutka kada ga pronađe i kada mu donese izgubljeni predmet putnici bivaju veoma prijatno iznenađeni. Oni su obradovani, oduševljeni, srećni i uopšte uzev preplavljeni jednim predivnim osećajem. Bigl zadovoljno sedi pored njih, maše repom i prima zasluženu porciju maženja ali i jestivu nagradu za dobro obavljeni posao.

Ubrzo se ispostavilo da je sve samo veoma uspešna PR kampanja i da je bigl Šerlok samo glumac u video spotu čiji cilj je da pokaže posvećenost aviokompanije svojim putnicima.

Foto: Henry Ford kolekcija


Astrobeagle

Nakon što se Apollo 1 zapalio prilikom testa, NASA je odlučila da ponovo pokrene Apollo program, ali su tada došli na ideju da protiv malera izaberu maskotu programa. Pitali su autora Snupija Čarlsa Šulca, koji se složio sa idejom i tako je Snupi postao i astronaut. Serijal Astrobeagle je postao pravi hit.


Ova rasa se zbog svojih karakteristika koristi za sve poslove koji zahtevaju dobar njuh i moć praćenja i traganja. Poslednjih godina istraživači u medicini rade na obuci biglova da otkrivaju kancer kod ljudi njušeći njihov dah.

Ovako odgovorni i važni pseći poslovi i zadaci, nažalost nisu jedini kojima su slatki biglovi izloženi. Oni su rasa koja se obično koristi za razna kozmetička i medicinska istraživanja gde se sa njima postupa veoma surovo.

Foto: Minneapolis Airport (MSP

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije