Najstarija avio-kompanija na svetu danas slavi 103. rođendan

Holandski KLM Royal Dutch Airlines, najstarija avio-kompanija na svetu koja i dalje leti pod svojim prvobitnim imenom, danas, 7. oktobra, proslavlja svoj 103. rođendan.

Datum / Date: 07.10.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: KLM

Osnovana na današnji dan 1919. godine, Kraljevska aviokompanija (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) poznata po svojoj skraćenici KLM, imala je svoj prvi let 1920. godine na relaciji Amsterdam-London.

KLM je prvi put za Beograd poleteo 1. oktobra 1931, a let je išao od Amsterdama, preko Lajpciga i Budimpešte, pa sve do Batavije (današnje Džakarte) u tadašnjoj Holandskoj Istočnoj Indiji. Letovi na relaciji Beograd–Amsterdam su od tada više puta ukidani i obnavljani, da bi se ova avio-linija maja 2021. uspostavila kao redovna.

Tradicionalno se za KLM rođendan predstavlja i nova Delftware minijatura kućice. Ovogodišnja, 103. po redu, minijatura predstavlja repliku kuće porodice Ekuri na Arubi.  U pitanju je porodica koja je odigrala značajnu ulogu u razvoju avijacije na ovom ostrvu, pored čije kuće je pre gotovo 90 godina sleteo prvi KLM-ov avion. Kuća je danas deo Nacionalnog arheološkog muzeja Arube. Ostrvo Aruba će sledeće godine proslaviti stogodišnjicu avijacije, a holandskom KLM-u predstavlja operativno čvorište za redovne letove širom Kariba.

Generalna direktorka KLM-a Marjan Rintel predstavila je na Arubi najnoviju Delftware minijaturu Agustinu Vrolajku, vršiocu dužnosti guvernera Arube, i porodici Ekuri.

„Čestitam KLM-u sto treću godišnjicu. Izuzetno smo ponosni na naše kulturno nasleđe i stoga smo veoma počastvovani što je ova kultna vila izabrana za KLM-ovu minijaturnu kuću. Na taj način će kulturno nasleđe Arube sada putovati na sve KLM destinacije širom sveta,” rekao je Vrolajk.

Marjan Rintel, generalna direktorka KLM-a izjavila je: „Ne znam da li su osnivači KLM-a mogli daleke 1919. godine i da zamisle da ćemo 103 godine kasnije i dalje slaviti rođendane avio-kompanije. Ove godine to činimo na divnoj Arubi, na koju KLM direktno leti skoro pedeset godina i gde danas započinjemo proslave obeležavanja stogodišnjice avijacije na ostrvu.  KLM je imao mnogo uspona i padova tokom prošlog veka, ali mi smo uvek obeležavali našu godišnjicu 7. oktobra, jer smo ponosni na našu avio-kompaniju koja više od jednog veka povezuje Holandiju sa svetom.”

KLM je 1934. godine prvi put sleteo na Arubu, a leteo je za Kurasao čitavih sedam dana sa usputnim stanicama. Ovo je bio KLM-ov prvi transatlantski let i bio je moguć zahvaljujući raznim zaustavljanjima, modifikacijama kabine aviona i odsustvu putnika.

O minijaturnim kućama KLM Delftware

Od 1950-ih, KLM nudi minijaturne kuće Delftware putnicima biznis klase na interkontinentalnim letovima. Jedna od specifičnosti ovih minijaturnih kućica je i da su napunjene genevrom, holandskim nacionalnim pićem. Minijature su replike istorijskih građevina iz Holandije i inostranstva i danas su vredni i traženi kolekcionarski predmeti. Počev od 1994. godine, KLM svake godine na svoj rođendan, 7. oktobra, ovoj kolekciji dodaje po novu minijaturu. Ovo je tek drugi put u istoriji KLM-a da Delftvare minijatura predstavlja repliku zgrade smeštene van Holandije. Na 85. godišnjicu KLM-a, avio-kompanija je predstavila repliku karakteristične zgrade Penha na Kurasau.

Foto: KLM

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije