Boeing izgubio milijardu dolara zbog problema sa avionom 737 MAX

Problemi sa avionom 737 MAX nakon dve fatalne avionske nesreće prouzrokovali su pad zarade Boeing-a za milijardu dolara.

Datum / Date: 25.04.2019.

Autor / Author: Aviatica

Boeing je objavio tromesečni finansijski izveštaj i najavio da odustaje od zacrtanih finansijskih ciljeva za ovu godinu s obzirom na nasigurnost nastalu zbog problema sa avionom 737 MAX.

Iako ovaj proizvođač aviona intenzivno radi na poboljšanju spornog MCAS sistema, za koji se veruje da je uzročnik dve fatalne avionske nesreće, Lion Air-a u oktobru u Indoneziji i Ethiopian Airlines-a u martu u Etiopiji, nije poznato kada bi prizemljeni model aviona mogao biti ponovo u saobraćaju.

Boeing je saopštio da je već obavio 135 test letova sa novim, unapređenim softverom i da je napravljen značajan napredak tako da se uskoro može očekivati i neophodna sertifikacija.

Nakon druge nesreće doneta je odluka o prizemljenu celokupne flote aviona 737 MAX što je izazvalo i prekid u isporuci novih modela  pa je od aprila smanjena i proizvodnja sa 52 na 42 mesečno. Obustavljeno je isporuka za 50 aviona.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije