Corendon parkirao džambo džet u hotelsku baštu

Avion džambo džet aviokompanije Corendon parkiran u hotelsku baštu gde će biti pretvoren u 5D iskustvo.

Datum / Date: 11.02.2019.

Autor / Author: Aviatica

Nakon petodnevnog transporta avion Boeing 747, poznat kao džambo džet, aviokompanije Corendon je parkiran u baštu istoimenog Corendon Village hotela gde će biti pretvoren u izložbeni prostor sa 5D iskustvom za posetioce.

Komplikovani transport letelice sa aerodroma Schiphol je počeo u utorak, 5. februara, a kompanija je organizovala poseban petodnevni događaj za njegovo praćenje tokom koga su brojni novinari i posetioci imali priliku da posmatraju ovu složenu i atraktivnu logistiku.

Avion koji je povučen iz saobraćaja prebačen je specijalnim transportom na lokaciju udaljenu 12,5 km od aerodroma i postavljen u hotelsku baštu nakon prošao autoputem A9, jednim lokalnim putem i prešao preko 17 kanala. Autoput je zbog ovog transporta bio zatvoren tokom noći između petka i subote, a narednog dana je avion stigao u svoju novu „bazu“. Ceo projekat prebacivanja aviona se sastojao od 57 različitih segmenata koji su svi predstavljali spektakularne prizore za posetioce, što su svojim izveštajima pokrili i mnogi svetski mediji.

Avion je dugačak 71 metar, sa rasponom krila od 64 metra i težinom od 160 tona. Letelica je podignuta na platformu sa točkovima napravljenu od 15 tona čelika i visoku 1,5 metar. Veći deo transporta odvijao se na samom aerodromu Schiphol, ali je čak 4 kilometra avion morao da bude transportovan kroz okolna polja. Zbog toga je napravljen specijalan put kroz polja tako što je metalnim pločama napravljena staza duga preko 2 kilometra da se ne bi desilo da avion potone u močvarno i vlažno tlo.

Novi životni vek aviona biće podjednako uzbudljiv kao i prethodni. Tokom ove godine on će biti pretvoren u izložbeni prostor u kome će posetioci moći da dožive 5D iskustvo. Posetioci će moći da se prošetaju kako kroz avion tako i oko njega i da provire u neke delove letelice koje su tokom redovnog saobraćaja skrivene daleko od radoznalih pogleda. Kargo odeljak aviona će biti dostupan za posete, a posetioci će moći da se upoznaju sa procedurama sipanja gorivo, da zavire u kuhinju i biznis klasu kao i da sednu u kokpit koji je na gornjem nivou. Posebno će biti interesantna mogućnost da se prošeta krilom aviona dugim 30 metara. Izložbeni prostor unutar aviona imaće postavku o istoriji avijacije koja će sezati do samog početka i čovekove davne želje da poleti. Bašta u kojoj će biti smešten ovaj zanimljiv avion pripada Corendon-ovom Village hotelu i biće dostupna gostima hotela, posetiocima, a u njoj će biti moguće i održavati festivale.

Prebacivanje Boeing-a 747 se poklopilo sa proslavom 50 godina od prvog test leta ovog tipa aviona, kada je svet dobio najveći putnički avion koji će tu titulu zadržati sve do 2007. KLM je svoj prvi Boeing 747 dobila 1971. godine, a ovaj avion koji je penzionisan na ovako lep način u flotu holandskog nacionalnog avioprevoznika je ušao 1989. kada ga je krstilo devet tajlandskih monaha. Nosio je ime „City of Bangkok“ i 30 godina je pouzdano prevozio putnike u interkontinentalnom saobraćaju pre nego što je prefarban u boje aviokompanije u vlasništvu turoperatora Corendon i postavljen u hotelsku baštu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije