Da li se WOW Air vraća iz mrtvih?

Islandska aviokompanija WOW Air koja je prestala sa radom u martu 2019. mogla bi da bude oživljena uz pomoć američkog investitora.

Datum / Date: 10.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Nicky Boogaard / Flickr

Gotovo neverovatne vesti stižu sa Islanda. Aviokompanija WOW Air, koja je u martu ove godine prestala sa radom zbog bankrota, sada bi mogla da se vrati na međunarodnu avio scenu zahvaljujući američkom investitoru.

Investitor je kompanija US Aerospace Associates LLC, čija vlasnica je kontroverzna Mišel Balarin (Michele Ballarin). Investicija je vredna 85 miliona dolara. Balarin je 6. septembra u Rejkjaviku održala konferenciju za novinare na kojoj je potvrdila glasine da se WOW Air vraća u život.

Ona je izjavila da je njena kompanija sklopila dogovor o investiranju u aviokompaniju WOW Air i da to znači da će već od oktobra biti moguće ponovo leteti avionima ove kompanije. Kao prvu liniju navela je Vašington (Dulles) – Rejkjavik, ali nije mogla da precizira koji tip aviona će biti angažovan.

Dok se model aviona još uvek razmatra, poznato je da bi u početku novi WOW leteo sa dva aviona, ali da bi kasnije flota narasla na deset do dvanaest. U početu bi kompanija letela pod američkom operativnom dozvolom (AOC) ali postoji ideja da se u narednoj fazi pribavi i islandski AOC.

Brend WOW Air bi bio zadržan jer je po rečima američkog investitora on brilijantan.

Osim putničkog saobraćaja fokus kompanije će biti i na kargo saobraćaju koji je veoma značajan. Balarin je kao primer navela transport sveže ribe sa Islanda do Istočne obale SAD gde postoji veoma velika tražnja za ovim proizvodima.

Među inovativnim uslugama za putnike, Balarin je navela prilično neobičnu ideju da svi putnici mogu da koriste aerodromski lounge kompanije. Ona smatra da je to veoma važno kada imate dugačak interkontinentalni let budete u mogućnosti da se relaksirate u lounge-u. Pomenula je i kuvara sa tri Michelin-ove zvezdice koji već radi na stvaranju jednog novog gastronomskog iskustva za sve putnike. Njena osnovna ideja vodilja je da letenje ponovo bude zabavno kao nekada (Make Flying Fun Again) – Hm, liči li vam ovo na nešto!

Da li će ona uspeti u tome ostaje nam da vidimo, ali sumnje su se već pojavile. Nakon što je njen video intervju iz Rejkjavika objavljen u kome ona kaže kako su na aerodromu Dulles u Vašintonu veoma uzbuđeni zbog namere novog WOW Air-a da tamo uspostavi svoju bazu, sa ovog aerodroma su potvrdili da nemaju nikakava saznanja o tome.

Naslovna fotografija: Nicky Boogaard / Flickr

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije