Etihad Airways i Air Arabia stvaraju zajedničkog low-cost avio prevoznika

Etihad Airways i Air Arabia objavili namere da osnuju novog low-cost avio prevoznika kome će baza biti u Abu Dabiju.

Datum / Date: 17.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Etihad Airways

Prva low-cost avio kompanija u Abu Dabiju će biti osnovana od strane tamošnjeg avio prevoznika Etihad Airways i low-cost aviokompanije Air Arabia iz Šardže (pored Dubaija).

Dve aviokompanije su objavile partnerstvo i pokretanje joint venture projekta „Air Arabia Abu Dhabi“. To će biti naziv nove low-cost aviokompanije koja bi trebalo da popuni prazninu na tržištu Abu Dabija, gde postoji tražnja za low-cost prevozom.

Novi avio prevoznik će povezati Abu Dabi sa regionom Bliskog istoka. U saopštenju koje je Etihad Airways objavio nije navedeno kada će avio kompanija početi sa radom. Nije poznato ni kojim avionima će leteti i koliku će flotu imati.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima postoji četiri avio prevoznika. Emirates je najveća i jedna od najvećih globalnih aviokompanija sa bazom u Dubaiju. Ova kompanija je tesno povezana složenim partnerskim sporazumom sa low-cost avio prevoznikom flydubai sa bazom na istom aerodromu. Etihad Airways, koji se trenutno nalazi u petogodišnjem programu restruktuiranja zbog veoma loših finansijskih i poslovnih rezultata sa kojima se suočio prethodnih godina, je baziran u Abu Dabiju, dok je Air Arabia, sa kojom sada sklapa partnerstvo u Šardži, gradu koji se naslanja na Dubai. Air Arabia, osim u Dubaiju, ima svoje baze u Egiptu (Aleksandrija) i Maroku (Kazablanka).

Etihad Airways je sa 49 posto suvlasnik srpskog avio prevoznika Air Serbia.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije