Avijacija nema zbog čega da se stidi

Rafal Milčarski, direktor LOT-a pozvao avio industriju da se glasno odbrani od neopravdanih napada ekoloških aktivista.

Datum / Date: 16.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: IATA

Prvi ozbiljan glas iz struke povodom snažnih napada na avio industriju da je najveći zagađivač stigao je od Rafala Milčarskog, generalnog direktora poljske aviokompanije LOT.

Na svečanoj večeri koju je LOT organizovao povodom IATA simpozijuma GAPS o aerodromima i putnicima koji se održava u Varšavi, Milčarski je pred više od 500 profesionalaca iz avio industrije i medija pozvao na veoma glasnu odbranu avio saobraćaja.

„Avio saobraćaj nema zbog čega da se stidi“, rekao je Milčarski, aludirajući na sve popularniji svetski ekološki pokret „Stid od letenja“ (Flygskam), koji je začet u Švedskoj sa ciljem da osvesti ljude o potrebi zaštite životne sredine i da ih odvrati od korišćenja, kako kažu, „nečistih“ načina transporta kao što je avijacija.

„Treba da budemo ponosni na avijaciju, a ne da se stidimo. To je jedna plemenita i humana ljudska delatnost čije zasluge nisu dovoljno prepoznate“, rekao je Milčarski u svom veoma snažnom i strastvenom govoru koji je bio prihvaćen sa odobravanjem.

On je apelovao da se ne naseda na te neosnovane napade koji ignorišu sve dobrobiti koje nam donosi avio industrija.


„Ne smemo da zaboravimo koliki značaj ova delatnost ima za ceo svet i za civilizaciju. Ona povezuje ljude širom sveta, omogućava nam da poslujemo, da prevozimo robu, da se viđamo sa porodicom, prijateljima, voljenim osobama“.


Milčarski je više puta naglasio da su optužbe ekoloških aktivista potpuno neosnovane i da su sramne. „Tako snažni napadi nisu upućeni drugima, već samo nama koji se bavimo avijacijom, iako smo mi ostvarili najveći napredak u zaštiti životne sredine. Podsetiću vas na sve te nove tehnologije, na konstantan rad da stvorimo avione koji sagorevaju manje goriva i oslobađaju manje štetnih gasova, da stvorimo karbonski neutralne aerodrome. Drugi treba da nas slede, a ne da nas optužuju“.

On je podsetio i na nedavno usvajanje globalnog programa CORSIA koji ima za cilj kontrolu i smanjenje emisije štetnih gasova, koji će pomoći aviokompanijama da posluju još „zelenije“.

„Avio industrija ne treba i ne sme da ćuti na ove napade. Moramo da odgovorimo glasno, veoma glasno, na njih i da kažemo da to nećemo dozvoliti“, zaključio je Milčarski svoje izlaganje.

Foto: IATA

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije