Etihad Airways obavio prvi let bez jednokratne plastike

Povodom Dana planete Zemlje, 22. aprila, Etihad Airways organizovao let do Brizbejna bez plastike za jednokratnu upotrebu.

Datum / Date: 23.04.2019.

Autor / Author: Aviatica

Etihad Airways je prva aviokompanija sa Bliskog istoka koja je obavila let bez upotrebe jednokratne plastike sa željom podizanja svesti o efektima zagađenja plastikom.

Let EY 484 od Abu Dabija do Brizbejna oobavljen je 22. aprila na Dan planete Zemlje.

U saopštenju kompanije navodi se posvećenost zaštiti životne sredine. Iznet je plan da se smanji upotreba jednokratne plastike za 80 odsto i to ne samo na letovima već i u celokupnom poslovanju kompanije.

Sa tim ciljem identifikovano je više od 95 plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu koji se koriste u kabinama njihovih aviona. Uklanjanjem ovih štetnih proizvoda sa samo jednog leta smanjilo je odlaganje više od 50 kg plastike.

Kako bi nadomestili plastiku u Etihadu su spremili zamenu. U torbicama sa potrepštinama tokom leta putnici su mogli da pronađu pastu za zube u vidu tableta umesto u plastičnoj tubi. Ćebad je izrađena od recikliranih plastičnih boca, a šolje za kafu su bile  jestive. Deca su dobijala ekološke plišane igračke.

Etihad Airways se obavezao da će do 1. juna 2019. ukinuti do 20 posto plastičnih predmeta za jednokratnu upotreb, a do kraja godine se očekuje da će biti 100 tona manje plastike na letovima ove kompanije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije