Etihad Airways objavio rekordan gubitak

Aviokompanija iz Abu Dabija objavila je da je u 2016. godini ostvarila rekordan gubitak od 1,87 milijardi dolara.

Datum / Date: 28.07.2017.

Autor / Author: Aviatica

Etihad Airways je objavio finansijske rezultate za 2016. godinu, koji pokazuju da je zabeležen neto gubitak u iznosu od 1,87 milijardi dolara.

U saopštenju koje je kompanija izdala opravdava se gubitak uz obrazloženje da je umanjena vrednost kompanije za 1,06 milijardi dolara usled „pada tržišne vrednosti i ranog povlačenja određenih tipova aviona“. Ovoj milijardi Etihad dodaje da se i 808 miliona dolara odnosi „na određenu aktivu i na finansijsku izloženost u odnosu na strateške partnere, pretežno Alitaliju i Air Berlin“.

Na negativan bilans kompanije uticali su i raniji ugovori o hedžingu goriva i očekuje se da će u ovo imati manji uticaj tokom 2017.

Iz Etihada ističu da su uprkos ostvarenom gubitku zabeleženi stabilni prihodi od prevoza putnika u iznosu od 4,9 milijardi dolara. Prevezeno je rekordnih 18,5 miliona putnika, a kapacitet za prevoz putnika (ASK) je uvećan za 9%. Ipak, navodi se u saopštenju, prihodi su opali za 8 posto usled „tržišnih pritisaka na kapacitete i teške globalne ekonomske klime što je delimično kompenzovano smanjenjem jediničnih troškova od 11%.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije