Etihad kupuje udeo u NIKI-ju i osniva novu kompaniju sa TUI-jem

Etihad planira da otkupio udeo Air Berlina u austrijskoj avio-kompaniji NIKI i da se potom udruži sa avio-kompanijom TUIfly.

Datum / Date: 08.12.2016.

Autor / Author: Aviatica

Etihad Airways planira kupovinu austrijske avio-kompanije NIKI i njeno udruživanje sa TUI-jem u novu turističku avio-kompaniju.

Nova kompanija će raspolagat flotom od oko 60 aviona, imaće godišnji kapacitet od 15 miliona sedišta i biće orijentisana ka obavljanju direktnih letova između ključnih evropskih turističkih destinacija.

Prema planiranoj transakciju, koje prethodno treba da bude odobrena od strane nadležnih regulatornih vazduhoplovnih i antimonopolskih tela, Etihad će otkupiti udeo od 49,8 posto u avio-kompaniji NIKI koji trenutno poseduje posrnuli Air Berlin, takođe u vlasništvu Etihada.

Kako je saopšteno iz Etihada ovaj udeo će se odmah pridružiti novoj evropskoj turističkoj avio-grupi  ali neće vršiti efektivnu kontrolu, niti postati većinski vlasnik avio-kompanije NIKI. TUI će sa druge strane novoj zajedničkoj avio-kompaniji pridružiti svoju avio-kompaniju TUIFly uključujući i 14 aviona kojima TUI trenutno obavlja letove za Air Berlin prema ugovoru o wet lizingu.

Kao konačni rezultat ove transakcije će biti nova kompanija čiji vlasnici će biti TUI AG sa 24,8 procenata, Etihad sa 25 procenata dok će preostalih 50,2 procenta ostati u vlasništvu postojeće privatne fondacije NIKI Privatstiftung.

Sedište nove avio-kompanije će biti u Beču, a letove će početi da obavlja već od aprila 2017. do brojnih destinacija iz Nemačke, Austrije i Švajcarske (Hanover, Berlin, Diseldorf, Keln, Frankfurt, Štutgart, Minhen, Nirnberg, Baden Baden, Hamburg, Bazel i Beč). Glave destinacija će biti na Balearskim ostrvima,  Kanarskim ostrvima i u kontinentalnoj Španiji i Grčkoj.

Kurt Hofman, austrijiski vazduhoplovni novinar i odličan poznavalac prilika na ovom tržištu smatra da je će ovo biti „dobro za Austriju“.

„Brend NIKI će biti sačuvan, avioni će biti registrovani u Austriji, ali će njihovo korišćenje biti fleksibilno unutar cele Evrope. Trebalo bi sačekati da vidimo šta će nemački sindikati pilota reći o svemu ovome. I naravno, ne treba zaboraviti da će airberlin doći do nekog novca“, rekao nam je Hofman.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije

OZNAKE / TAGOVI

1.747|3