Međunarodni Dan civilne avijacije

Svi koji se bave civilnom avijacijom danas slave svoj praznik - na dan kada su Čikaškom konvencijom udareni temelji moderne avijacije.

Datum / Date: 07.12.2016.

Autor / Author: Aviatica

Za međunarodni Dan civilne avijacije proglašen je 7. decembar 1994. godine u sklopu obeležavanja 50 godina od potpisivanja Konencije o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu, poznate kao Čikaška konvencija, koja je dala osnovnu modernom avio saobraćaju, ovakvom kakvog ga poznajemo danas.

Na taj dan su udareni i temelji Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva ICAO, tela Ujedinjenih nacija, koje je osnovano dve godine kasnije u Generalnoj skupštini UN.

Osnovni cilj Međunarodnog dana civilne avijacije je ukazivanje na potrebu globalne pažnje po pitanju sigurnosti i bezbednosti vazdušnog saobraćaja. Ove godine je izabrana tema za ovaj svečani dan za sve avijatičare i putnike, a ona glasi: „Working Together to Ensure No Country Is Left Behind“ (Radimo zajedno da niko ne zaostane).

ICAO je nedavno „podmladio“ Čikašku konvenciju, usvajanjem agende razvoja do 2030, u kojoj se više pažnje i detalja posvećuje održivom razvoju uz podsećanje da je civilna avijacija pokretač razvoja globalne povezanosti.

Današnji dan će biti proslavljen i na društvenim mrežama uz poseban haštag #FlyDay. Aviatica upućuje čestitke svima koji se bave avijacijom.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije

OZNAKE / TAGOVI

2.953|2