IATA prognozira još jednu profitabilnu godinu u nizu

Iako je snizila procenu ovogodišnjeg profita i najavljuje novi pad u narednoj godini IATA ostaje optimistična po pitanju ukupnih rezultata.

Datum / Date: 08.12.2016.

Autor / Author: Aviatica

Međunarodna udruženje za vazdušni saobraćaj IATA, objavila je da avio-saobraćaj u narednoj godini može da očekuje profit od 29,8 milijardi američkih dolara. Ovaj profit je znatno niži nego što će biti na kraju ove godine kada će iznositi 35,6 milijardi dolara što je takođe smanjeno u odnosu na ranije očekivani 39,4 milijarde.

Uprkos smanjenjima svojih procena o ostvarenom profitu u IATA ostaju optimisti po pitanju stabilnog rasta celokupne industrije. Generalni direktor ovog međunarodnog regulatornog tela Aleksandar de Žunijak (Alexandre de Juniac) smatra da je glavni krivac za smanjenje očekivanog profita porast cena sirove nafte što utiče na cenu goriva.

Kao razlog za sniženje ovogodišnje procene Žunijak navodi usporavanje privrednog rasta na globalnom nivou kao i povećanje operativnih troškova.

„Avo-kompanije nastavljaju da ostvaruju snažne rezultate. Ove godine će ostvariti rekordan profit. Čak i naredne godine, kada očekujemo mnogo teže uslove poslovanja usled rasta cena nafte, predviđamo profit od 29,8 milijardi dolara. To je veoma meko sletanje na teritoriju profitabilnosti. Poslednje tri godine predstavljaju najbolje u istoriji avijacije i to uprkos brojnim nesigurnostima sa kojima smo suočeni. Svakako, rizici su brojni – politički, ekonomski i bezbednosni su među njima. Držati troškove pod kontrolom je još uvek velika i stalna borba u ovoj hiper-konkurentnoj industriji“, rekao je Aleksandar de Žunijak, predstavljajući procene na Globalnom danu medija koji se tradicionalno održava u sedištu IATA u Ženevi.

20161208_094919

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije

OZNAKE / TAGOVI

1.467|1