Evropska unija prekida vazdušne veze sa Belorusijom

Aviokompanije zaobilaze vazdušni prostor Belorusije, i prekidaju letove ka Minsku nakon incidenta sa presretanjem aviona Ryanair-a.

Datum / Date: 26.05.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: D. Nikolić / Aviatica

Evropska unija je uvela sankcije Belorusiji nakon vazduhoplovnog incidenta u kome je uhapešen opozicioni novinar i aktivnista Roman Protaševič.

Beloruske vlasti su pod lažnim izgovorom da je u avionu Ryanair-a na letu od Atine do Vilnjusa podmetnuta bomba primorale posadu da sleti u Minsk, nakon čega je uhapšen Protaševič.

Ovaj događaj je osudila aviokompanija Ryanair koja ga je nazvala vazduhoplovnom piraterijom, a žestoko su reagovale Evropska unija i SAD.

Nove sankcije Belorusiji podrazumevaju prekid vazdušnog saobraćaja između zemalja EU i Belorusije, pošto je izglasana zabrana preleta kroz vazdušni prostor Belorusije kao i zabrana sletanja i poletanja sa beloruskih aerodroma.

Mnoge velike aviokompanije su i pre odluke o uvođenju sankcija i prekida vazdušnog saobraćaja prestale da koriste vazdušni prostor Belorusije. Letonski AirBaltic je bio prvi, a sledile su ga i druge kompanije poput Air France-a, KLM-a, Wizz Air-a, SAS-a, British Airways-a, Lufthanse, LOT-a.

Radarski snimak evropskog neba nakon prekida saobraćaja pokazuje veliku prazninu na mestu gde se nalazi Belorusija. Odluka o sankcijama imaće veoma ozbiljne posledice po nacionalnu aviokompaniju Belorusije Belaviju, koja više neće moći da sleće na evropske aerodrome, ali ni na druge aerodrome van EU do kojih mora da prođe vazdušnim prostorom EU.

I zemlje van EU su reagovale sličnim merama. Velika Britanija je takođe izdala zabrane saobraćaja i odmah suspendovala dozvolu aviokompaniji Belavia za letove do ove zemlje, dok je Ukrajina izdala zabranu aviosaobraćaja sa Belorusijom koja je stupila na snagu danas, 26. maja u ponoć.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, Srbija za sada neće reagovati. Let Belavije B2 809 od Minska do Beograda planiran za četvrtak, 27. maja se još uvek vodi kao aktivan, mada nije poznato kako će avion ove kompanije uspeti da doleti do Beograda jer bi morao da preleti vazdušni prostor Evropske unije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije