Filipinski Herkules se srušio na ostrvu Jolo

U nesreći filipinskog vojnog transportera Herkules C-130 koji se srušio na ostrvu Jolo ima poginulih.

Datum / Date: 04.07.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: via Twitter

Avion filipinskih vojske Lockheed C-130 poznat kao Hercules (Herkules) srušio se u nedelju, 4. jula pre podne u planinskom regionu ostrva Sulu pored grada Patikul.

Vest o padu aviona je potvrđena od strane ministarstva odbrane Filipina . Prema prvim zvaničnim informacijama poginulo je najmanje 17 putnika od 92 koliko ih je bilo u avionu (osam članova posade i 84 vojnika). Iz olupine koja je u plamenu izvučeno je za sada 40 preživelih.

U neposrednom okruženju aerodroma Jolo, gde je avion trebalo da sleti i gde se dogodila nesreća, vode se borbe između filipinske vojske i islamističke terorističke organizacije Abu Sajaf (Abu Sayyaf). Pojavile su se informacije da je avion oboren od strane terorista, a vojni zvaničnik, Cirilito Sobejana, nije odbacio ovu mogućnost ali je istakao da je ipak malo verovatna i da je verovatniji razlog za nesreću taj što je pilot promašio pistu.

REKLAMA


Pista na aerodromu Jolo je veoma kratka i predstavlja veliki izazov za svakog pilota. Ako se samo malo omaši tačka sletanja može se lako desiti da avion izleti sa piste. Sobejana kaže da je prema prvim informacijama upravo to bio razlog i da je pilot shvativši da nije dobro odredio mesto dodira sa zemljom pokušao da podigne avion i da pokuša drugo sletanje kasnije, ali da je završio u šumi nedaleko od piste.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije